Hivatalosan elindult a három csapás Franciaországban

Hivatalosan elindult a három csapás Franciaországban

2010. október 6. 11:20, Szerda
Az első figyelmeztető üzenetek kiküldésével hivatalosan is elindult Franciaországban a kalózkodást akár az internetkapcsolat felfüggesztésével is szankcionáló ún. három csapásos rendszer.

Megkapták első figyelmeztetésüket az első francia internetezők, akik az elmúlt időszakban illegálisan töltöttek le szerzői jog által védett fájlokat az internetről. A France24 portál beszámolója szerint múlt hét pénteken küldték ki az illetékes internetszolgáltatók az első, kalózkodásra figyelmeztető üzeneteket az érintett előfizetőiknek. Figyelmeztetéseket két nagyobb szolgáltató, a Numericable és a Bouygues Telecom ügyfelei kaptak eddig, de várható, hogy a héten az SFR és az Orange illegális tevékenységet folytató ügyfelei közül is többen kapnak értesítést.

A figyelmeztetésekben informálják az előfizetőket, hogy internetkapcsolatukon keresztül illegális letöltés történt, illetve, hogy a törvénysértő magatartás megismétlődése esetén az érintett jogi szankciókkal lesz kénytelen szembenézni. Az első figyelmeztetések kiküldésével végre ténylegesen működésbe lépett a francia kalózkodás elleni törvény által előírt ún. három csapásos rendszer. A törvény végrehajtását koordináló, 2009-ben felállított Hadopi-ügynökség a jogtulajdonosok által érkezett panaszok és IP-címek alapján azonosíttatja a kalózokat, illetve az internetszolgáltatókon keresztül figyelmeztetésben részesíti azokat.

A törvény értelmében a jogsértő magatartás első figyelmeztetéstől számított hat hónapon belül történő megismétlődése esetén ismételt figyelmeztetést kell kiküldeni. Ha a harmadik figyelmeztetés is szükségessé válik, a Hadopi bírósághoz fordulhat, amely testület nagyobb összegű pénzbüntetést szabhat ki a jogsértőre, de súlyosabb esetben akár az előfizető internetkapcsolatának egy évig terjedő felfüggesztését is elrendelheti.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások