Újabb elmarasztaló kínai jelentés az Apple beszállítóiról

Újabb elmarasztaló kínai jelentés az Apple beszállítóiról

2011. szeptember 6. 04:41, Kedd
Elmarasztaló jelentést tett közzé az amerikai cég beszállítóinál uralkodó állapotokról egy kínai intézet. A vegyi anyagok miatt a gyárak közelében nem lehet ablakot nyitni, a tavak nehézfémekkel szenyezettek.

Ismét a támadások kereszttüzébe kerülhet az amerikai konszern, miután elmarasztaló jelentést tett közzé a beszállítóinál uralkodó állapotokról az Institute of Public and Environmental Affairs (IPE) nevű kínai intézet. Az IPE munkatársai megállapították: az Apple kínai beszállítóinál a környezetszennyezés teljesen normálisnak és magától értetődőnek számít, azonban a levegő- és a víz szennyezése komoly mértékben fenyegeti az embereket. A Ma Jun környezetvédő és újságíró által vezetett csoport öt hónapig tanulmányozta az amerikai cég beszállítóinál uralkodó körülményeket és ezután összegezte a tapasztalatait.

A 46 oldalas jelentés szerint a Foxconn taiyuani (Shanxi tartomány) gyára olyan mértékben szennyezi a levegőt, hogy a városban lakók egész egyszerűen nem nyithatják ki lakásaik ablakait. A fémes felületek megmunkálása és az irritáló gázok használata miatt a helyi lakosok folyamatosan szem- és nyelőcső-irritációval küzdenek. A Foxconn azután sem változtatott az állapotokon, hogy a helyi kormányhivatal tiltakozott a folyamatos környezet- és egészségszennyezés ellen.


Szintén folyamatos környezetszennyezést követ el a Meiko Electronics wuhani üzeme, ahol az aktivisták információi szerint az Apple számára platina tartalmú alkatrészek készülnek. A közeli Nantaizi-tó ólommal és nikkellel szennyezett, az érték 4270 mg/kg. Ez az érték az ólom esetében 56-szor, míg a nikkel esetében 1931-szer nagyobb a Jangce nehézfém-szennyezettségi szintjénél.

A kínai környezetszennyezésben az Apple több mint 27 beszállítója vesz részt. Ma Jun kijelentette: az Apple nem csak nagyon rossz környezetvédelmi bizonyítvánnyal rendelkezik, de a helyzetet súlyosbítja, hogy a társaság a többi elektronikai céggel ellentétben alig reagál a kritikákra. A vállalat képviselői mindenesetre jelezték, hogy szeretnének találkozni az aktivistával és a jelentésről akarnak beszélni vele.


"Az Apple korábban azt mondta, hogy egy zöld cég akar lenni. De, hogy akarja betartani ezt az ígéretét, hogy ha a saját beszállítói által elkövetett környezetszennyezések sem érdeklik?" - reagált Jun. Az amerikai társaság erre közölte, hogy van egy magatartási kódexe, az abban leírtakat minden partnerének be kell tartania. A kódexben leírtak betartását a jövőben ellenőrizni fogják. Az IPE idén januárban jelentette meg az első jelentését, amelyben leírta az IT-társaságok beszállítóinál tapasztalható környezetvédelmi hiányosságokat. A kutatók összesen 29 informatikai és számítástechnikai vállalatot vizsgáltak meg, amelyek közül az Apple az utolsó helyet szerezte meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások