Többszörösen megszegte a kínai munkaügyi szabályokat a Foxconn

Többszörösen megszegte a kínai munkaügyi szabályokat a Foxconn

2012. április 2. 08:28, Hétfő
Az Apple beszállítóinál vizsgálódó Fair Labour Association szerint számos téren megszegte a munkaügyi szabályokat a Foxconn, a tajvani cég a körülmények javítását ígérte.

A megengedettnél jóval hosszabb munkaidővel, fizetetlen túlórákkal, az egészségügyi és a biztonsági előírások be nem tartásával, valamint a szakszervezetek függetlenségének veszélyeztetésével többszörösen megszegte a kínai munkajogi törvényeket a Foxconn - derül ki a Fair Labour Associaton (FLA) amerikai munkajogi szervezet február elején kezdődött vizsgálódását követő jelentésből. A szervezet az Apple-beszállító tajvani Foxconn három kínai gyárát is felkereste, s azokban mintegy 35 ezer dolgozóval készített interjúkat. Ezekből kiderül: a munkások több mint fele gyakran 11, vagy annál is több napot dolgozik egyhuzamban, pihenés nélkül. Tavaly decemberben a munkások csaknem fele hetente 70 órát töltött a gyárban, miközben a kínai jogszabályok szerint maximum 49 óra megengedett.

November és január közt - a karácsonyi és kínai holdújévi szezon alatt - a dolgozók egyharmada nem kapta meg heti egy kötelező szabadnapját. A túlórázók 14 százalékának nem fizettek a pluszmunkáért, amit ráadásul 30 perces időközökben számoltak, vagyis például 29 perc extra után nem járt bér. A fizetésekről sokatmondó adat, hogy a gyári munkások kétharmada nyilatkozott úgy az FLA tagjainak: bére nem fedezi legalapvetőbb szükségleteit sem. Visszaélésekre derült fény a dolgozók korát illetően is. Előfordult ugyanis, hogy a gyárakban - főleg a nyári szünet idején - diákokat alkalmaztak, arányuk tavaly augusztusban átlagosan a dolgozók 5,7 százalékát tette ki.


A Foxconn a vizsgálat eredményére válaszul azt ígérte: javítani fog a munkakörülményeken, több tízezer új munkást vesz majd fel, véget vet az illegális túlóráknak, jobban ügyel a biztonsági előírások betartatására és a dolgozók lakhatási körülményeit is jobbá teszi majd. A változások nemcsak az Apple-t, de a többi megrendelő céget, így az Amazont, a Hewlett-Packardot, a Motorolát és a Nokiát is érinti majd.

Az Apple "teljes mértékben" elfogadja az amerikai Fair Labor Association (FLA) javaslatait a munkakörülmények javítására legnagyobb beszállítójánál, a kínai Foxconn-nál − állítja az Apple közleménye. Az FLA sötét képet festett a helyzetről, amely arra kényszeríti az amerikai vállalatot, hogy imázsának javítása érdekében közvetve vállalja a változtatásokkal járó pluszköltségeket. Az Apple-t sokan bírálják azért, hogy míg profitrátája 30 százalék és 100 milliárd dollár készpénztartalékot halmozott fel, addig a Foxconn árrése a leszorított bérgyártói díjazás miatt csak 1,5 százalék.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások