Tizen a Samsung prototípusán

Tizen a Samsung prototípusán

2012. május 10. 01:43, Csütörtök
A Samsung bemutatta első olyan készülékét, amely a Tizen szoftverre épül, bár a referencia megoldás még nyilván kívánnivalókat hagy maga után. A cég eközben az indiai piac több mint felét szeretné megkaparintani.

A Tizen fejlesztői konferencia alatt figyeltek fel szakértők és érdeklődők egy frissen felbukkant okostelefonra, amely a Samsung jóvoltából került elő, és amely a Tizen operációs rendszer alatt fut. A referenciakészülék több komoly hiányossággal érkezett meg, ám a cég egyelőre csak tapogatózik, arra kíváncsi, hogy milyen feltételek és körülmények mellett jelenhetnének meg ezek a változatok.

Nem sokkal később egy hosszabb videó is felbukkant a YouTube oldalán, amelyben részletesen kivesézik a telefont. Ebben arról értekeznek, hogy az 1,2 GHz-es ikermagos processzorral, valamint 4,3 hüvelykes érintőképernyővel érkező készülék a Linux alapokra építkező Tizen 1.0-ás verzióját futtatja, többek között a szükséges appok (így például kamera app) nélkül, némileg a Badára hajazva, legalábbis a kinézetben és a kezelésben. A HTML5 appok egy részénél lassú futást tapasztaltak, ám ez nyilván a korai prototípus jelenlegi állapotának köszönhető, miközben a népszerű internetes szolgáltatások (Facebook, Twitter, GMail) támogatása már megoldott. A további részletek később jelennek majd meg.


Arról a napokban olvashattunk, hogy a Samsung nagyon jól szerepelt az immár az első helyet elhódító kínai okostelefon-piacon, ahol több mint 40 százalékos részesedést ért el az első három hónapban. Természetesen Indiát sem hagyják figyelmen kívül, itt már 45 százalékot birtokolnak, éves szinten pedig szeretnék elérni a 60 százalékos részesedést, vagyis az abszolút többséget a szegmensen belül. Ez 2012 során 11 millió leszállított okostelefont igényelne az országon belül, amit elérhetőnek tartanak a cég illetékesei.

Idén már négy új változatot rajtoltattak el itt, az amúgy is gyorsan bővülő piac pedig kiemelt jelentőségű lesz idén, valamint az elkövetkező években.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások