Mini okostelefonnal próbálkozik a Nokia

Mini okostelefonnal próbálkozik a Nokia

2013. május 9. 16:36, Csütörtök
A Nokia a prémiumnak szánt Lumia-sorozat után a legalacsonyabb kategóriában is fel akar mutatni valamit: megjelent az Asha 501.

A ma bemutatott Nokia Asha 501 készülékkel együtt a vállalat összesen eddig tizenhét Asha mobiltelefont dobott piacra. Az új készüléket a vállalat "megfizethető okostelefonként" promózza. Mérete aprócska: 99,2 x 58 x 12,1 mm, tömege 98 gramm. Karcálló kijelzője 3 collos, érintésérzékeny, hátlapja leszedhető. Műszaki téren meg kell még említeni a 3,2 megapixeles kameráját és a tartozékként adott 4GB-os memóriakártyát (32 GB-ig bővíthető).


Saját, Asha nevezetű operációs rendszere van, két kezdőképernyővel. A hagyományos kezdőképernyőn ikonok formájában érhetők el az applikációk és funkciók, míg az új, a cég által "Fastlane”-nek nevezett képernyőn a híváselőzmények, a közösségi oldalak frissítései és a legutóbb használt alkalmazások sorrendben kapnak helyet. Internetezéshez a Nokia Xpress Böngészőt használhatjuk, van rá 40 db ingyenes EA játék, alapvető térképszolgáltatások, de jelen van a Facebook, a LinkedIn és a Twitter is a kínálatban. Az új Asha platform a fejlesztők számára nyílt, szabványalapú környezetet kínál, és a készülékre megírt alkalmazások a cég ígérete szerint a platform jövőben megjelenő készülékeivel is kompatibilisek lesznek. A fejlesztők a terjesztésre a Nokia saját áruházát, fizetési, hirdetési és számlázási rendszerét használhatják.

A vállalat közleménye szerint a készülék akkumulátorának készenléti ideje akár 48 nap is lehet. Egy SIM-es és EasySwap Dual SIM-es változatban is elérhető lesz, mindkét típus wifi-kompatibilis. Hat színben lesz kapható (élénkpiros, élénkzöld, ciánkék, sárga, fehér, fekete), első szállításai júniustól kezdődnek. Az adók és támogatások nélküli, becsült kiskereskedelmi ára 99 dollár lesz.

A Nokia azt is bejelentette ma, hogy egy évre örökbefogadták a Fővárosi Állat- és Növénykert február 14-én született elefántját, Ashát, és ezzel idén az első platina fokozatú támogatójává váltak az intézménynek. A budapesti kiselefánt a szanszkrit eredetű Asha nevet – melynek jelentése remény – internetes szavazás során kapta.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások