Esélyt szeretne kapni Európában a Huawei

Esélyt szeretne kapni Európában a Huawei

2013. szeptember 19. 14:55, Csütörtök
A kínai távközlési óriáscég állítása szerint nem vetélytársa akar lenni az európai cégeknek, sokkal inkább lehetőséget kér és tovább szeretné fejleszteni a Long Term Evolution (LTE) technológiát.

A kontinensünk részben piac, részben kutatási és fejlesztési régió a Huawei számára. Az európai, afrikai és közel-keleti (EMEA) régióban folyik be a társaság bevételeinek 35 százaléka, így érthetően kiemelt figyelemmel kísérik ezt a területet. Ennek köszönhető az is, hogy nyolc európai államban összesen 13 kutatási-fejlesztési központot üzemeltetnek. Ez utóbbiak közül az elsőként alapított és a legnagyobb a Stockholm elővárosában, Kistában található létesítmény.

Jim Lu, a kínai társaság észak- és közép-európai elnöke elmondta, hogy Európa első osztályú hely számukra ahhoz, hogy IT-szakembereket toborozzanak. A fő üzletet a távközlési szolgáltatók technikai felszerelésekkel való ellátása jelenti, az ebből befolyó összeg teszi ki bevételeik 73 százalékát. Ezt követi a szórakoztató elektronika, s a nagyvállalatoknak nyújtott adattárolási és felhőszolgáltatások. Előbbi a bevételek 22, míg az utóbbi az 5 százalékát biztosítja. A társaság egyre nagyobb összegeket fordít kutatás-fejlesztésre, azért, hogy biztosítsa a további növekedést. Jelenleg a nyereség 13 százaléka megy el ilyen célokra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kistában főként mobil alkatrészeket készít a Huawei. Magasan képzett munkatársak egy csoportja az 5G-hez kötődő rendszereken dolgozik. A kínai gyártó abból indul ki, hogy az LTE utódjának számító szabvány körülbelül ezerszer nagyobb adatátviteli kapacitást kínál majd, mint a jelenlegiek, mindezt 90 százalékkal kevesebb fogyasztás mellett. A tervezés során a fő szempont a nagy hatótávolság, a minél nagyobb lefedettség biztosítása minél kevesebb toronnyal. A Huawei régóta jelen van ezen a területen, hiszen 2009-ben a Teliasonera svéd mobil szolgáltatóval közösen indította el a világ első LTE-hálózatát. Svédországban az LTE hálózati lefedettség 94 százalék. A következő években a jelenleg 3G-rendszereken át működő beszédátvitel is az LTE-be integrálnák, így jönne létre a Voice over LTE (VOLTE).

A további kutatási területek között vannak az optikai kábeles adatátvitel, a cloud-platformok, a hálózatba kötött autók. A cég a terjeszkedéséhez tanácsadókat alkalmaz, egyikük Kevan Watts, a Tottenham Hotspur egyik vezetője. Watts hangsúlyozta, hogy a Huawei rendkívül fontosnak tartja a nemzetközi partnerekkel való konstruktív együttműködést és évente 300 millió dollárt fizet ki licencdíjakra. Hozzátette: Kínának és Európának különböző kihívásoknak kell megfelelniük, amelyek ugyanakkor szorosan kötődnek egymáshoz. A kereskedelmi háborúk helyett pozitív helyzetet kellene kialakítani. Európának ki kellene használnia azt, hogy nagyobb versenyt teremthet és ezért üdvözölnie kellene a kínai vállalatokat, hiszen végeredményben így növelhető kontinensünk hatékonysága. Kína ugyanakkor eddig túlzottan az Amerikai Egyesült Államokra támaszkodott kereskedelmi partnerként és nem igazán vette figyelembe Európát.

A Huawei tavaly decemberben jelezte, hogy 70 millió eurót fektete be az új finnországi központja létrehozásával kapcsolatos projektbe. A létesítményt Helsinkiben, a Nokia székhelyétől néhány kilométerre építenék fel. Majd ismertté vált, hogy a társaság 75 magyar egyetemistának nyújt évente 2000 dollár ösztöndíjat és stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Magyarország kormányával. Szeptemberben pedig bejelentette, hogy bővíti biatorbágyi üzemét és minden Európába szánt termékét Magyarországon keresztül készül az európai piacra szállítani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások