Szigorúbb EU-szabályok vonatkozhatnak a video­portálokra

Szigorúbb EU-szabályok vonatkozhatnak a video­portálokra

2017. április 29. 09:05, Szombat
Az európai döntéshozók azt szeretnék, ha a platformok látványosabban jelölnék meg a fizetett tartalmakat.

Az Európai Parlament Kulturális Bizottsága elfogadta azokat a pontokat, amelyek alapvetően változtathatják meg a közeljövőben a YouTube és más videoportálok kinézetét. Döntés született arról, hogy a jövőben a YouTube vagy a Netflix kínálatában szereplő saját művek legalább 30 százalékának európai alkotásnak kell lennie és az eddiginél sokkal jobban fel kell hívni a figyelmet a honlapokon megjelenő hirdetésekre. A felhasználók által generált tartalmakat kínáló és a stream-oldalak (YouTube, Netflix, Maxdome, iTunes, Amazon Prime stb.) működését pedig a jelenleginél szigorúbban szabályoznák. A változások érintenék a szponzoráció, az ifjúságvédelem és a termékek elhelyezésének a területét is.

Petra Kammerevert, a bizottság elnöke közölte, hogy a tömeges termékmegjelenítéseket tartalmazó videók tulajdonosainak nem lenne szabad úgy tenniük, mintha objektív ajánlatokkal rukkolnának elő. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy e felvételek tulajdonosai a megoldásaikkal pénzt keresnek.

Változást jelent az is, hogy a televíziókkal kapcsolatos reklámidőt rugalmasabbá tennék. A 20 és 23 óra közötti főműsoridő a hirdetések szempontjából különösen védett lenne. Eddig óránként 12 perc lehetett a reklám, de a jövőben a televízióadók szabadabban dönthetik majd el, hogy mikor akarnak hirdetéseket mutatni a nézőiknek. A teljes műsoridő több mint 20 százalékát ugyanakkor nem tehetik ki ezek az ajánlatok. A videoportálokon és a televíziók gyermekműsoraiban tilosak lesznek a cigaretta- és az alkoholreklámok. A videoplatformokon az eddiginél könnyebben jelezhetik majd a felhasználók a szélsőséges tartalmakat, az erőszakra, a gyűlöletre és a terrorra ösztönző felvételeket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások