Vita a böngészők jövőjéről

Vita a böngészők jövőjéről

2017. szeptember 21. 11:11, Csütörtök
A nézeteltérés a digitális jogok kezelésével kapcsolatos új szabvány miatt robbant ki.

A World Wide Web Consortium (W3C) nevű szervezet nemrég fogadta el szabványként az úgynevezett Encrypted Media Extensions (EME) megoldást, amelynek célja, hogy egyszerűbbé tegye a böngészőkben a szerzői jog által védett tartalmak használatát. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) attól tartott, hogy az EME alkalmazása miatt a közeljövőben növekedhet a szerzői jogsértési perek száma. A szervezet emellett úgy vélte, hogy a változás miatt hátrányos helyzetbe kerülhetnek a biztonsági kutatók és a felhasználók is, ezért kilépett a W3C-ből.

Cory Doctorow állásfoglalásában most azt írta, hogy sok tagjuk képviselőivel beszéltek, akik négyszemközt azt mondták nekik, hogy az EME-t egy borzalmas ötletnek tartják és azt kívánják, hogy a munkaadójuk ne álljon ebben az ügyben a rossz oldalra. Az emberek csak hosszú idő után találnának egy olyan független műszaki szakértőt, aki a másolásvédelmet megvalósítható vagy jó ötletnek tartja. A szakember hozzátette, hogy az EME miatt a böngészők "jogilag nem átvizsgálható támadási felületekké" válnak és lehetőség lesz a másolásvédelmeket kikerülők beperelésére. Nehezebb lesz majd a tartalmak archiválása és az azokhoz való jobb hozzáférés biztosítása. A szerzői jogtulajdonosokat pedig azzal vádolta meg, hogy a saját céljaik elérésére visszaéltek a W3C szabványosítási folyamatával.

A W3C ugyanakkor dicsérte az EME szabványt, amely lehetővé teszi a böngészőkben a másolásvédelemmel védett tartalmak kiegészítők nélküli megjelenítését. A kiegészítők helyett a program a tartalmak titkosításához szükséges modulokat tölti be. Mindez nem csupán a felhasználói élményen javít, hanem - a kiegészítők elhagyása miatt – a biztonságot is növeli. Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója azt közölte, hogy az internet bizonyos részei ingyenesek, más részei fizetősek. Éppen ezért érthető, hogy egyes producerek, akiknek a tartalmak elkészítése magas költségeket jelent, nem akarják, hogy ezek az anyagok védelem nélkül jelenjenek meg. Az EME ráadásul a korábbi másolásvédelmeknél jobban védi a felhasználókat a támadásokkal szemben is. Amennyiben valaki titkosított tartalmakat akar megtekinteni, akkor erre a böngészők sokkal biztonságosabbak, mint egy letöltött alkalmazás.

Jeff Jaffe, a W3C vezérigazgatója blogbejegyzésben elismerte, hogy a tagokkal folytatott beszélgetéseknek köszönhetően pontosan tudja, hogy nem mindenki elégedett az EME szabvánnyal. Az EME ennek ellenére egy számos összetett problémáról folytatott észszerű és tiszteletteljes vita eredménye, s jobbá teszi a webet a felhasználók számára. Másolásvédelem nélkül a prémium videotartalmak tulajdonosai vissza fogják vonni az anyagaikat a nyílt webről. Egyébként az EFF kilépése a W3C-ből várhatóan semmilyen hatással nem lesz az Encrypted Media Extensions elterjedésére, mivel a technikát már az összes fontosabb böngésző tartalmazza.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások