Orosz cég biztosít internet­elérést Észak-Koreának

Orosz cég biztosít internet­elérést Észak-Koreának

2017. október 4. 23:58, Szerda
Az ázsiai állam eddig csak Kínán keresztül jutott ki az országból, de most már az oroszok felé is tudnak forgalmazni.

Kiszivárgott információk alapján a TransTeleCom nevű orosz távközlési szolgáltató is ellátja hozzáférésekkel a világtól elszigetelt rezsimet. A hírről elsőként a John Hopkins Egyetem Amerikai-Koreai Intézetének 38 North nevű projektje számolt be, amely azt írta, hogy az észak-koreai adatforgalom körülbelül 60 százaléka a TransTeleCom hálózatán keresztül bonyolódik.

A Dyn Research internetelemző cég szerint a változás a múlt hét vasárnap óta figyelhető meg. Az észak-koreai online adatforgalom fennmaradó 40 százaléka továbbra is a China Unicom hálózatán keresztül zajlik. A TransTeleCom úgy reaglt, hogy történelmi kapcsolata van az észak-koreai féllel, s ennek a kooperációnak az alapja a helyi postával és távközlési társasággal még 2009-ben kötött együttműködési megállapodás. A telekommunikációs szolgáltató az esetleges új kapcsolatok tényét viszont eddig nem erősítette meg.

Jelenleg Észak-Koreában csupán kevés működő internetelérés van, a szakértők úgy becsülték, hogy ezek száma néhány száz, de maximum 1000 körül lehet. Bryce Boland, a FireEye biztonsági cég ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős technológiai vezetője kiemelte, hogy ezek az internetkapcsolatok elengedhetetlenek a lehetséges támadások végrehajtásához. Az új interneteléréseknek köszönhetően Észak-Korea jobban vezérelheti az esetleges kiberakcióit, de hatékonyabban is védekezhet az ellene irányuló kibertámadásokkal szemben és csökkenhet a függősége más országoktól, mindenekelőtt Kínától.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a TransTeleCom nagyon nem aggódik amiatt, hogy pont az észak-koreai rezsimmel kötött üzletet. Az oroszok leginkább befolyást nyernek a dolgon: most már bármilyen Észak-Koreával kapcsolatos netszankció esetén őket is be kell vonni a tárgyalásokba, ráadásul arra is jó rálátásuk van, hogy a diktatúra mit csinál a világhálón. Azt sem feltétlenül baj nekik, ha a rezsim hackerei fejfájást okoznak az Egyesült Államoknak, hiszen mindez erőforrást és figyelmet köt le az óceán túlpartján.

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy DoS-támadásokat rendelt el az észak-koreai titkosszolgálat infrastruktúrája ellen Donald Trump. Az akciókat az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Kiberparancsnoksága hajtotta végre és azok a múlt héten szombaton zárultak le. Az érintett infrastruktúra lerombolása nem volt a terv része, az akciókat eleve rövid időtartamra korlátozták.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások