Adatokkal együtt adott el laptopokat a Bundeswehr

Adatokkal együtt adott el laptopokat a Bundeswehr

2019. július 9. 06:22, Kedd
Időnként olyan dolgok is kikerülnek a piacra, amelyeknek nem lenne szabad.

Amennyiben a német hadsereg szeretné eladni az egyik elavult tengeralattjáróját, akkor ezzel megbízza az állami értékesítési társaságot (Vebeg), amelynek székhelye Frankfurt am Mainban és Berlinben van, s egy olyan online platformot üzemeltet, ahol cégek és magánszemélyek egyaránt vásárolhatnak. Tengeralattjárók, személy- és teherautók mellett megvehetők tábori konyhák, delegációk ajándékai vagy éppen laboratóriumi berendezések is. A Vebeg az 1951-es alapítása óta közel 3 milliárd eurós bevételre tett szert. Az árucikkek többsége a Bundeswehrtől származik. Ugyanakkor időnként vannak komoly problémák is.

Tavaly például egy felső-bajorországi erdész négy elavult, de robusztus laptopot vásárolt meg. Úgy gondolta, hogy a készülékek pont megfelelnek majd a munkájához. Amikor az első eszközt bekapcsolta, látta, hogy nem törölték annak operációs rendszerét. Jelszóként megadta a megjelenő felhasználói nevet és meglepetésére be tudott lépni. A képernyőn a MARS tüzérségi rakétarendszer teljes kezelési útmutatóját olvashatta. Mindez eredetileg nem történhetett volna meg, hiszen titkos anyagról volt szó. Ugyan az alkalmazott VS-NfD besorolás a Bundeswehren belül a legalacsonyabb titkos kategória, de akinek ilyen anyag a birtokába jut, az köteles hallgatni arról és illetéktelen személyeknek sem biztosíthat azokhoz hozzáférést.

Az erdész márciusban jelentette a felfedezését a szövetségi védelmi minisztériumnak. A válasz annyi volt, hogy az IT-hardverek eladásakor szabályzat rögzíti, hogy miként kell értékesíteni a készülékeket. Amennyiben titkos adatok vannak a merevlemezeken, azokat ki kell szerelni és megsemmisíteni. Vagyis a laptopokat - tévedésből vagy gondatlanságból - rosszul kezelték. A védelmi minisztérium megvizsgálta az erdész panaszát és kiderítette, hogy 2016-ban egy másik notebookot is eladtak - szintén nem törölt háttértárolóval - a Vebeg rendszerén keresztül. Azt már nem lehetett megállapítani, hogy azon az eszközön is titkos információk voltak-e. A szaktárca mindenesetre abból indult ki, hogy ha ki is szivárogtak adatok, azok nem okoztak kárt. A négy laptopból az erdész egyet visszaadott a Vebegnek, a másik három még mindig a tulajdonában van.

A Süddeutsche Zeitung megállapította, hogy a törölt VS-NfD besorolású dokumentumokat is könnyedén helyre lehetett állítani, emellett láthatók voltak egykori és jelenlegi Bundeswehr-alkalmazottak fotói és személyes adatai.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások