Nem reklám, csak erõt adnának a gyakorlati tapasztalatok azoknak, akik most kezdenék. Vagy aki a topik hatására elkezdené, az be tudja írni, mit tapasztalt és akik késõbb olvassák, azoknak talán segít.
A fehérkenyérrõl miért kellene lemondani?
Lehet enni MINDENT!!!! csak délig.
Olvastam valahol, hogy egy nõ a reggeli 10 db sportszeletérõl és a tízórai 5 túrórudijáról nem képes lemondani, persze mellette tisztességes reggelit és ebédet is eszik. De Déltõl csak a kettesbõl, 15 órától, csak az egyesbõl eszik és fél év alatt fogyott le 36 kilót.
A héten volt a tvben, egy terhes nõ 8. hónapos és 4 hónapja kezdte, terhesen 14!!! kilót fogyott, miközben õ is és a baba is egészségesek.
Nem lehet egyedibõl következtetni az általánosra, személye válogatja. Van akinek a szervezete kevesebb tápanyagot szív fel a bevitt táplálékból így nem hízik meg vagy esetleg pajzsmirigy túlmûködés miatt több energiát éget el. Ez alkatfüggõ. Ha családilag éjszaka szoktatok zabálni akkor egészségedre, de ettõl még a lakosság 60-70%-a meghízna.
Nekem nem ismerõsöm a norbi, sõt személy szerint nem is túl rokonszenves a srác, de tény, hogy az õ módszere EGÉSZSÉGES. Nem kell koplalni, nem kell valamilyen táplálékot elvonni a szervezetbõl mint a legtöbb fogyókúrában, azaz nem okoz semmilyen HIÁNYBETEGSÉGET. Ismerõsök szerint a legtöbb diétával ellentétben nem is nehéz csinálni. Szóval norbi update
de hogy on is legyek kicsit : engem a világ minden kincséért nem szoktatna le senki pl a fehér kenyérrõl...
Ez teljesen alkati kérdés. Én, ha megeszem egy fél ökröt együltõ helyemben, akár minden vacsorára, naponta, akkor sem hízom, de ha feleségem iszik egy pohár vizet, képes 2 kilót hízni azonnal. Lehet, hogy különbözõ, divatos kúrák jönnek, de többségük tudományosan összeállított, és általában hasznosak. Viszont a Norbi UPDATE, NEM fogyókúra-program, hanem életmód-program! Nem összekeverni!
Mindenkinek saját magának kell tudnia hogy az õ szervezetének mi mit okoz. Érdekes módon "családi hagyomány" h éjszaka is zabálunk, és nincs tõle bajunk. Akkor hogy is van ez? Meg az a szép h kb fél évente ki jön egy egészség kúra, és az lesz a divatos. Csak az a gond, h ezek néha szöges ellentétben állnak egymással.
Ez a két boldog csaj, szerintem nem mellébeszélget:
"Sziasztok, én is régen voltam erre, csakúgy, mint anita. Én február 07-én indultam az update-vel, 114 kilósan a 185 centimhez. Azért írok most, mert negyedszázados a jubileum, azaz most tartok 25 kilónál- reggel 89-et mutatott barátom, a mérleg.::-))))"
"Rég nem írtam de megosztanám veletek kilóim számát. 73 kg-ról indultam és 5-6 kilót akartam fogyni. Ma már csak 62 vagyok, lement 11 kiló és ezt már csak tartanom kell. Fogyókúra tilalmon vagyok, a családom szerint. Már a kisebb számú farmer is lóg egy kicsit. Nem fogytam le iszonyat hamar, januártól csinálom, de ez a 62 fix már egy hónapja kb. nem jön vissza semmi, pedig azért sokszor iktatok már be bûnözõs napokat. Persze cukor, üdítõ, fehér liszt, fehér kenyér, fehér tészta azóta sincs itthon, és nem is lesz. Átszoktam az egészséges dolgokra. Ezért nem is félek hogy visszajön. Pusz mindenkinek és kitartás"
Nem áltudomány. Nem nehéz belátni, arról van szó, hogy mire lefexel aludni kiürüljenek a szervezetedbõl a kalóriák, hogy éjszaka alvás közben fogyj.
Sztem senkinek sem kell külön mondani, hogy ne zabálj lefekvés elõtt és akkor nem hízol meg. Norbi update ugyanez az elv csak rendszerbe szedve. Ennyi, semmi több.
Új õrület hódít a fogyókúrázók táborában: az update. A Schobert Norbi által kitalált módszer pofonegyszerû: mindent lehet enni, de nem mindegy, hogy mikor. A sportorvos szerint a fitneszguru életmód-programjának alapelemei eddig is ismertek voltak, az érdeme inkább az, hogy hidat épített a laikusok és a tudomány között. A dietetikusok még kétkednek, bár azt elismerik, hogy Norbi sok állításával egyet lehet érteni.
Nem véletlenül lett a számítástechnikából ismert update - magyarul: kódfrissítés - az új módszer neve, ez ugyanis nem egy fogyókúra, hanem egy életmód-program - állítja Norbi, akinek az ötletet elõdeink táplálkozási szokásai adták. Mint mondta, arra hamar rájött, hogy az elhízásért nagymértékben felelõs ipari méretekben elõállított finomított cukor és finomliszt fogyasztásáról nemigen lehet az embereket lebeszélni. Ám az étkezések idõzítésével sokak helyzetén lehet javítani. - Mindenki tudja, hogy õseink vadászattal és gyûjtögetéssel teremtették elõ a napi betevõjüket - mondta Norbi. - Mivel életmódunkat tekintve nappali lények vagyunk, elõdeink a nap folyamán bogyókat, magvakat, gyümölcsöket ettek, s általában esténként került sor a nagy, csoportos húsfogyasztásra. Nappal tehát elhasználtuk a bevitt szénhidrátokat, este pedig beépítettük szervezetünkbe az állati eredetû fehérjét. Ezért vagyunk este általában éhesek: így vagyunk kódolva.
Norbi szerint általában este követjük el a legnagyobb hibát, hiszen össze-vissza eszünk. Kenyeret, fagyit, csipszet, üdítõt és húst, miközben õseink mintájára sültekkel és salátákkal is nyugodtan jóllakhatnánk. Nem csak a kalóriákban dús, de tápértékben szegény ételeinkkel van baj: az idõzítés terén is felborult a több ezer éves táplálkozási rendszer. - Az én módszerem a rég elfeledett étkezési szokásokra épül. Semmi sem tilos, bármit lehet enni, csak nem mindegy, hogy mikor - jelentette ki a fitneszguru. - Az ételek háromféle kódot kapnak. Az 1-es kategóriába tartozókat akár éjjel is ehetjük: ilyenek például a sovány tej, tejföl, túró, tojás, natúr joghurt, grillezett-párolt-fõtt-sült húsok, párizsi, virsli, paprika, paradicsom, pörköltek, cukormentes italok... Nem is lehet felsorolni, mi mindent ehetünk bûntudat nélkül. A 2-es kódjelû élelmiszereket délután három óráig lehet fogyasztani, ebbe a kategóriába tartoznak a gyümölcscukor-tartalmú ételek, a teljes kiõrlésû lisztbõl készült finomságok, a kolbász, disznósajt, hurka, fasírt, babgulyás, narancs, franciasaláta, székelykáposzta - hogy csak egy kis ízelítõt mondjak. A 3-as kategória az „éppen csak” élelmiszereké: ezek fogyasztását csak reggel 6 és 12 óra között javaslom. Ide tartozik minden, amiben finomított cukor vagy finomliszt van. Sajnos, ezek listája a leghosszabb: cukrozott gyümölcslé, fehér kenyér, háztartási keksz, kockasajt, aranygaluska, banán, méz, bundáskenyér, téliszalámi, sertésmájkrém, kóla...
Norbi listája persze nincs kõbe vésve: szinte bármely egészségtelen étel lehet akár 1-es kódjelû is, ha javítanak rajta. Amennyiben például a 3-as kategóriába tartozó rántott húst nem finomlisztbe és prézlibe, hanem tojásba és zabkorpába forgatják, máris 2-es lesz. De ugyanez lehetséges fordítva is: az elvileg bármikor ehetõ gomba hagyományos panírozással csak délig fogyasztható. Norbi módszere mára annyira sikeres, hogy nem csupán egy életmód-programot jelöl, hanem táplálkozási védjeggyé is vált: egyre több élelmiszeren tûnik fel az update kód. Ez persze óriási üzlet, hiszen a bevételbõl az ötletgazda is részesedik, ám õ ezt vállalja. - Egyetlen küldetés sem lehet sikeres, ha nincs mögötte üzleti erõ - mondta. - Én soha nem kaptam az államtól pénzt azért, mert igyekszem népszerûsíteni az egészséges életmódot. A kazettáimat, könyveimet magam finanszíroztam, most dolgozom egy saját ételszállító cég beindításán - ez mind az update-re épül. Kódjelet pedig nem lehet csak úgy vásárolni! Ilyet csak olyan élelmiszer kaphat, amely valóban kiérdemli ezt. Nemrég például két gyártótól is visszavettem a jogot, mert nem tartották be az elõírt technológiát...
S hogy mi alapján születnek az update kódok? Az elsõdleges szempont az, hogy az adott étel mennyire emeli meg a vércukorszintet. Ez a jelenség felelõs ugyanis az inzulinfelhalmozódásért, ami a tovább fokozódó éhségérzet alapja. Így aztán elmondhatjuk: a magas vércukor az elsõ lépés az elhízás felé. Bár dr. Boros Szilvia sportorvos szerint az inzulinhalmozódás egyéb bajokat is okozhat.
- A magas vércukorszint az összes sejt öregedését gyorsítja - jelentette ki. - Norbi módszerében az a szimpatikus, hogy nem korlátoz senkit abban, hogy az illetõ mit egyen. Amit õ mond, azt külön-külön eddig is tudtuk, de így, rendszerbe foglalva õ tudta ezt elmondani az embereknek. Hidat vert a tudomány és a laikusok között. Egyszerûen megérthetõ, amit mond, talán ezért is támadják õt annyian. Például a dietetikusok: õk borzasztó büszkék a diplomájukra, s szinte sértésnek veszik, ha más is beszélni merészel a táplálkozásról. Az ilyet meg tudnák fojtani egy kanál vízben...
A sportorvos elmondta: Norbi módszerét kormányzati segítséggel kontrollcsoportos vizsgálatnak vetik alá, hogy bebizonyosodjék, valóban annyira hatásos-e, mint azt a fitneszguru követõi hirdetik. Körülbelül százötven, az update szerint élõ ember életét követik egy éven keresztül, kéthavonta vizsgálatoknak vetve alá õket. Így kétséget kizáróan kiderülhet, hogy mitõl fogynak. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége jelenleg is vizsgálja az update módszert, közös állásfoglalás májusban várható - árulta el lapunk érdeklõdésére Henter Izabella, a szövetség fõtitkára. Mint mondta, õ maga is belelapozott már Norbi könyvébe, s több megállapításával egyet tud érteni. Ilyen például a bõséges reggelire és a szerény vacsorára vonatkozó közkeletû intelem, vagy az ételek csoportosítása. A magas vércukorszintre vonatkozó intelmekre is csak bólintani tudnak. Ugyanakkor szerepel a kötetben néhány megállapítás, amivel kapcsolatban a dietetikusoknak fenntartásaik vannak.
- Mindenkire jó módszer szerintem nem létezik - jelentette ki a szövetség fõtitkára. - Látszik, hogy az update összeállítója nagyon sok mindent összeszedett, van tapasztalata, de dokumentált adatai nincsenek. Az eredményei csak sztorik szintjén vannak leírva, a tudományos elismeréshez ez pedig egyelõre kevés. Kevés vagy sem, egy biztos: akik eddig alkalmazták a módszert, csak elismerõen nyilatkoznak róla. Mellesleg erre meg is van minden okuk, hiszen többségük jelentõs mennyiségû súlytömegnek inthetett búcsút. Közéjük tartozik Liptai Claudia, aki saját bevallása szerint amióta az eszét tudja, fogyókúrázik. - Szerintem én már csecsemõkoromban is anyatej light-ot szívtam, de ez az elsõ olyan módszer, amelyet igazán hatásosnak érzek - jelentette ki. - Három hónap alatt 14 kilót adtam le, méghozzá csak tudatos táplálkozással, mindenféle ugrabugra nélkül. Nálam az update abszolút életmóddá tudott válni. Igaz, eleinte csak 1-es kódjelû, vagyis egész nap fogyasztható ételeket fogyasztottam. Ma már megtehetem, hogy ebédre székelykáposztát eszem, no persze kenyér nélkül, uzsonnára zabkorpával készült túrógombócot édesítõvel megszórva, este pedig pörköltet savanyúsággal. Na jó, néha azért megszagolom a fehér kenyeret is, de semmi több...
Szabó Gyõzõ is koplalás nélkül adott le húsz kilót, méghozzá igen rövid idõ - 3 hónap - alatt. Már az elsõ hónapban 9 kilónyi mínuszt mutatott a mérleg. - Nem volt nehéz betartani az elõírásokat, mivel gyakorlatilag ugyanazt ettem, mint elõtte, csak más idõpontokban - mondta. - Norbi segítségével átkódoltam az étrendemet és elkezdett lekopni rólam a súlyfölösleg. Ha akarnám, reggelente még fehér kenyeret és sört is fogyaszthatnék, de ezekrõl inkább lemondtam. Enélkül is maradt elég finomság az étrendemben. A színész jelenleg 86 kiló és természetesen az update lelkes hirdetõje. Olyannyira, hogy az egyébként súlyproblémákkal nemigen küzdõ Oroszlán Szonjának is kedvet adott a kipróbálásához. - Én igazából csak szálkásítani akartam, átformálni az alakomat és mondhatom, nagyon bejött - mondta a színésznõ. - A többi módszerrel ellentétben itt nincs semmilyen megvonás, ha az ember valamit megkíván, megeheti, csak éppen reggel. Ez igazából nem is fogyókúra, hanem egy életmód-program. Saját magamon érzem, milyen jó is az, amikor átalakul az ember teste, s izom jelenik meg ott, ahol elõtte nem volt...
Schobert Norbi sikerének híre kormányzati körökig is eljutott. Erre utal az, hogy a fitneszguru együttmûködési megállapodást írt alá arról, hogy segítséget nyújt a népegészségügyi program terjesztéséhez. Rácz Jenõ egészségügyi miniszter elmondta: fontos, hogy a népegészségügyi program minél több emberhez jusson el, s erre Schobert Norbert a legmegfelelõbb személy, mivel õ sokak szemében hitelesebb, mint némely politikus. A megállapodás szerint Norbi támogatja, hogy az iskolai büfékben az egészségtelen ételek és italok helyett gyümölcsöt, természetes alapanyagból készült ivóleveket kínáljanak a gyerekeknek. Ezenkívül vállalja, hogy mozgásprogramot szervez a dohányzás visszaszorítása, és a megelõzés érdekében.
Könnyen lehet, hogy az update hasonló nemzetközi karriert fut be, mint annak idején a bûvös kocka. Norbi könyve Horvátországban, Szlovéniában, Romániában, Németországban, Svájcban Ausztriában és a Benelux-államokban már a nyomdában van, s tárgyalnak az amerikai érdeklõdõkkel is. A módszer népszerûségét mi sem jelzi jobban, mint hogy már hamisítják: egyes termékekeken megjelentek a „topdate” elnevezésû jelzések. Norbi szerint ez a történet természetesen a bíróságon fog majd végzõdni.