Ballmer szerint meg kellene törni a Google monopolhelyzetét

Ballmer szerint meg kellene törni a Google monopolhelyzetét

2013. szeptember 23. 23:24, Hétfő
Bár a Microsoft vezetője nemrég leköszönt, közel sem akar a háttérbe vonulni. Élesen bírálta a Google-t, annak üzleti gyakorlatát. Szerinte a versenyfelügyeleteknek mielőbb lépniük kell.

Steve Ballmer egy elemzői találkozón szólalt fel. A felvetésre, hogy lehet-e valaha a Bing nyereséges, közölte, hogy a Google is az. Elmondta továbbá, hogy a Google milliárdos bevételei egyedül annak köszönhetők, hogy a társaság hihetetlenül előnyös monopolhelyzetben van és a keresési, valamint a reklámbevételeket tekintve a világon egyedül ők próbálnak meg lépést tartani a vetélytársukkal. Ugyanakkor a menedzser nem elégedett meg ennyivel, szerinte a monopolhelyzetet mindenképpen meg kell törni és ezért azt követelte, hogy a versenyhatóságok avatkozzanak be és az eddiginél alaposabban vizsgálják át a Google dolgait. Szerinte beszélni kell a társaság módszereiről és ebben az ügyben már egyeztettek is a hatóságokkal. Különösen a YouTube és a Maps zavarja; előbbihez például máig nincs használható Windows Phone alkalmazás, mert azt a Google blokkolta. Hiszi, hogy az óriáscégre egyaránt nyomást kell gyakorolniuk a felügyeleteknek és a piacnak.

Jelenleg az online keresési piacon a Microsoft által készített Bing messze el van maradva a Google mögött. Az Amerikai Egyesült Államokban a Bing piaci részesedése 17,9 százalék, míg a Google részesedése 67 százalék. Előbbi lassan nő, de ez leginkább a Yahoo és az AOL tevékenységének köszönhető, nem pedig a Google romlásának. Ballmer az egyetlen kiútnak a radikális bővülést tartja, melyhez olyan megállapodások vezethetnek, amilyeneket az Apple Siri esetében kötöttek, csak így növelhető a keresésenkénti bevétel.

Ballmer szavai érthetők, hiszen a Google több mint egy évtizede maga mögé utasítja a konkurenseit, ráadásul rendkívül nyereséges ezen a területen és eddig egyetlen vetélytárs sem tudta eredményesen felvenni vele a harcot. Steve Ballmer, alig egy évvel a kinevezése után, augusztus végén mondott le a vezérigazgatói pozícióról. A döntés hátterében a társaság új stratégiája áll, amelynek köszönhetően az elmúlt hetekben már komoly átszervezésekre került sor. A háttérben már javában folyik az új vezető keresése. Az utódról egy különleges testület dönt, amelynek tagja Bill Gates, Chuck Noski, Steve Luczo és John Thompson. Ballmer ugyanakkor még további 12 hónapig betölti a pozícióját, egészen addig, amíg az utódja át nem veszi tőle a feladatokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások