Összegyűjtötte a világ alkotmányait a Google

Összegyűjtötte a világ alkotmányait a Google

2013. szeptember 26. 14:03, Csütörtök
Új projektbe fogott az amerikai konszern, amely ezúttal egy külön portálon a világ országainak alkotmányait rendszerezte. A dokumentumok angol nyelven és két formátumban érhetők el.

A Google Constitute keretében jelenleg 177 alkotmány érhető el, köztük a Magyarországon 2011 óta hatályban lévő iPadon készített Alaptörvény is. (Persze hogy mennyire tudják majd követni a hazai változtatások tempóját az kérdéses.) A kezdeményezés célja, hogy a szakemberek bármikor könnyedén hozzáférhessenek az iratokhoz és azokat felhasználhassák kutatási célokra, de akár új törvénytervezetek elkészítésére is. A tengerentúli társaság kiemelte, hogy régebben sokkal nehezebben lehetett összehasonlítani egymással az egyes államok alkotmányait.

A dokumentumok angol nyelven érhetők el, PDF és HTML formátumban. A Google munkatársai hangsúlyozták, hogy évente 5-7 új alkotmány készül világszerte és az ezeket készítők nagy nyomásnak vannak kitéve, hiszen meg kell alkotniuk az adott országban a demokratikus együttélés szabályait. A projekt keretében bárki kereshet is az egyes államok alkotmányaiban. A listában szerepel az ország angol neve, az alkotmány elkészítésének, hatályba lépésének és az esetleges módosításának az időpontja. A keresés során körülbelül 350 téma adható meg, ezek között van az államforma, a választási törvény, a nők jogai stb. Akár össze is hasonlítható, hogy az egyes területeket tekintve mi a jelenlegi helyzet néhány országban.


Az oldal létrehozásának az ötlete 2008-ban született meg, méghozzá amiatt, mert Irakban és Afganisztánban is gondot okozott egy általánosan elfogadott alkotmány elkészítése. Moncef Marzouki tunéziai elnök kijelentette, hogy a portál az arab tavasz eseményei után számos államnak segítséget jelenthet egy forradalom után. Sara Sinclair Brody, a Google termékmenedzsere hozzátette: többek között az is a céljuk, hogy az állampolgárok többet tudjanak meg saját országaik alkotmányáról.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások