Az Oracle eltanácsolta az amerikai katonaságot a nyílt szoftverektől

Az Oracle eltanácsolta az amerikai katonaságot a nyílt szoftverektől

2013. október 19. 19:40, Szombat
Az óriáscég az amerikai fegyveres erőknek szóló Fehér Könyvében azt tanácsolta, hogy ne használjanak nyílt forráskódú programokat, ami meglepő abban a tekintetben, hogy ők állnak ezek mögött az egyik legnagyobb pénzügyi támogatóként.

Az Oracle többek között arra hívta fel az amerikai védelmi minisztérium figyelmét, hogy a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazása több problémát is eredményez, ezek elsősorban jogi kérdések, például a licenckötelezettségek betartása. A tanácsok azért is meglepőek, mert pont az óriáscég számít az egyik legnagyobb OSS-fejlesztőnek. A The Department of Defense (DoD) and Open Source Software című dokumentumban az IT-társaság többek között leszögezte, hogy a nyílt forráskódú programok használata sokkal magasabb költségekkel jár, mint a kereskedelmi termékek beszerzése és működtetése. Ez a fejlesztők magas béreivel és a leggyakrabban kínált szolgáltatásokkal van összefüggésben. Ezek magas költségtényezők, amiről azonban a licenckiadásokkal kapcsolatos összehasonlítások során kevésbé figyelembe venni.

További szempont, hogy a kereskedelmi termékek általában sokkal jobb tesztelési lehetőségeket kínálnak és egyszerűbben integrálhatók a meglévő rendszerekbe. A több teszt egyúttal nagyobb biztonságot is jelent, az OSS esetében viszont az integrációt a védelmi minisztériumnak a saját felelősségére kell elvégeznie, ez pedig szintén növeli a költségeket. Az is problémát jelent, hogy az Open Source Initiative (OSI) ugyan több mint 100 licenccel rendelkezik, de ezek nem mindegyike ötvözhető egymással, ezért nem lehet minden esetben csupán letölteni a szoftvereket és azonnal használni, ennél sokkal több lépésre van szükség.

Az Oracle ugyanakkor elismerte, hogy nagy mértékben hozzájárult a nyílt forráskódú projektekhez, amelyek között megtalálható a Linux, a Xen, a PHP, az Apache és a nevéhez kötődik a Virtualbox, a BerkeleyDB, a MySQL és a Java is. Ezek azonban bizonyos ügyféligényeknek nem tudnak megfelelni, ezért kereskedelmi programok megalkotására is szükség van. Az is tény, hogy a Sun átvétele után az Oracle csak nehezen tudta integrálni a különböző termékeket és szolgáltatásokat a saját rendszerébe, és a MySQL és az OpenOffice.org fejlesztőinek többsége otthagyta a vállalatot. A döntés hátterében az állt, hogy a fejlesztők szerint a cégtől nem kaptak elegendő támogatást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások