Linux kerül egy új amerikai rombolóra

Linux kerül egy új amerikai rombolóra

2013. október 21. 12:49, Hétfő
Már gőzerővel készül a USS Zumwalt romboló, a Zumwalt-osztály névadó hajója. A projekt 3,5 milliárd dollárba kerül, a 180 méteres lopakodó romboló fedélzeti rendszerei a Linuxra épülnek.

Az új rombolóosztály, illetve annak első hajójának névadója a 2000. január 2-án elhunyt Elmo Russell Zumwalt, Jr. admirális, aki 1965 júliusában lett a 7. cirkáló- és rombolóflotta, majd 1968 szeptemberében a Vietnamba vezényelt amerikai haditengerészeti erők parancsnoka. A General Dynamics 2008 februárjában nyerte el a szerződést, az építését egy évvel később, 2009-ben kezdték el Maine államban. Ugyan már idén áprilisban le kellett volna szállítaniuk, de ezt 2015 márciusára tolták el. A névadó ceremóniát a hétvégén tartották volna, de az amerikai kormányzat leállása miatt ezt elhalasztották.


A USS Zumwalt jelenleg 60 százalékos készültségi szinten áll

Az új, lopakodásra tervezett három és fél milliárd dollárba kerülő hadihajó számítógépes központjában 16 előre legyártott és tesztelt konténer található összesen 235 rackkerettel, és az ezekben lévő szerverek mindegyikén Linux fut. A szoftverkódok száma meghaladja a hatmillió sort. A teljes rendszert a Raytheon hadiipari konszern fejlesztette ki és építi. Az alkalmazott hardvereket speciálisan a tengeri körülményekhez igazították, a fő szervertípus az IBM Blade, míg a kiválasztott disztribúció a Red Hat Linux. A tárolóegységeket úgy tervezték meg, hogy védik a számítógépeket a vibrálástól és a különböző környezeti hatásoktól, valamint leárnyékolták az elektromos és a mágneses mezőkkel szemben. Ez utóbbinak köszönhetően a fedélzeti radar sem okoz zavarokat a szerverek működésében.


16 darab előre legyártott adatközpont lesz a hajón

A kiépített fedélzeti hálózat részben optikai, részben rézkábelekből áll, továbbá az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete közölte, hogy vezeték nélküli technológiákat is alkalmaznak, de biztonsági okokból azt nem árulták el, hogy pontosan mely technológiákról van szó. Gyakorlatilag a teljes helyi kommunikáció VoIP-alapú, kivételt csak néhány hagyományos telefonvezeték jelent, de ezeket kizárólag vészhelyzetben használják. A beépített különböző technikákat számos szimuláció során tesztelték és a célok között szerepel, hogy a rendszert a jövőben más hajókba is beépítik. A haditengerészet döntése azért is érdekes, mert az Oracle az amerikai fegyveres erőknek szóló Fehér Könyvében azt tanácsolta, hogy ne használjanak nyílt forráskódú programokat, ami meglepő abban a tekintetben, hogy a konszern számít e szoftverek egyik legnagyobb pénzügyi támogatójának.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások