Grand Theft Auto 2

Grand Theft Auto 2

1999. október 26. 19:16, Kedd

Kiadó: Rockstar Games
Fejlesztő: DMA Design

Minimum Követelmény: P200, 32Mb RAM, 3D gyorsító
Hasonló Játékok: Grand Theft Auto
Kategória: Akció


Ki ne emlékezne a Grand Theft Auto, a GTA első részére ? Azt hiszem, ilyen embert csak elvétve találni. Azonban ha Te mégis ebbe a kategóriába tartozol, felvázolom miről is van szó: felülnézetben látsz egy várost, ahol mászkálhatsz gyalog, ellophatod bárkinek az autóját, lelövöldözheted vagy elgázolhatod az embereket, küldetéseket teljesíthetsz, és természetesen menekülnöd kell a rendőrök elől.

Nos, ezt nyújtotta pár évvel ezelőtt a GTA, amit sokan még DOS -on játszottak, bár volt WIN95 -ös verzió is. Egy sajátságos légkört teremtettek a játék készítői, bár a dolog alapja elég szokványos szituáció: egy törvényen kívülit irányitasz, és bármit megtehetsz. Manapság ez a hétköznapi életbe ágyazott szituáció igen népszerű a gyártók körében - ott van a Driver, az Interstate, aminek szintén mostanában jelenik meg a folytatása, és kicsit tágabb értelemben ide tartozik a Carmageddon és a Midtown Madness is.

A GTA valahogy mégis más. Egyedi. Bár kissé régimódinak tűnhet ez a viszonylag egyszerű megjelenítési módszer, miszerint felülről látjuk a terepet, és eleinte talán szokatlan az irányitás is, de könnyen meg lehet szokni és a játék élménye kárpótol ezért.

    

    

Szóval van egy emberkénk, akivel mászkálhatunk egy városban. Ez igy még kissé unalmas lenne, azt hiszem. Viszont bármikor kimehetünk egy forgalmas útra, odaállhatunk a forgalom közepén egy autó elé, ami jó esélyekkel meg fog állni - kivéve ha túl későn léptünk le a járdára, akkor elgázol :) Ha már megállt, miért ne szednénk ki belőle a sofőrt, és ülnénk mi a volánhoz - úgyis jobban vezetünk, mint ő! Fenekünk alatt az autó, kezünkben a volán - nyomás, gázoljunk el egy pár gyalogost, koccanjunk minél nagyobb sebességgel, okozzunk tömegszerencsétlenségeket, mintha a mindennapi életben is ezt tennénk.

A játékban sokféle autó van és bár némelyik egy-egy utcai autó imitációja, hasonló nevekkel, de ez már nem annyira jellemző, mint az első részben volt. Természetesen minden autónak egy kicsit más a karakterisztikája - másképp gyorsul, másképp kanyarodik, de azért naivitás lenne élethű szimulációt elvárnunk a GTA -tól - nem arról szól.

Ha kiszórakoztuk magunkat, és azt gondoljuk, ennyiből áll a játék, akkor most jön csak a java. Szálljunk kicsit ki a kocsiból, szedjünk fel egy pár fegyvert, és lőjük halomra az embereket ! Vagy akár állítsuk keresztbe az autónkat, és mikor már elég hosszú, tömött sor áll mögötte, lövöldözzük halomra az autókat, amik a fizika törvényeinek engedelmeskedve szépen felrobbanak, magukkal rántva a tűzhalálba mellettük álló társaikat is. Ekkor már bizonyára üldözni fognak a rendőrök, ami egy idő után nem túl kellemes móka. A képernyő tetején a rendőrfejek száma jelzi, hogy mennyire gerjednek ránk a rendőrök - eleinte nem nagyon, ha épp szembejönnek, akkor állítanak csak meg, a vége felé már útlezárásokon kell áttörnünk, rendőröket elgázolnunk. Aztán ha nem voltunk elég ügyesek, egy csúnya fakabát kipiszkál a kocsiból és lesittel... kb 2 másodpercre, majd a város másik végén kidob egy száguldó rendőrautóból.

    

    

Nos, a fent leírt módszerekkel rengeteg zsetont gyűjthetünk, de azért a dolog még nem az igazi. Aztán elkezdi birizgálni az ember fantáziáját, hogy mik azok a kis nyílak, amik összevissza mutogatnak. Nos, a játékban három rivális banda képviselteti magát, ezek szürke, zöld, és lila szinekkel vannak jelölve. Az egyes nyílak a közelben található telefonfülkékre mutatnak, ahol küldetéseket kaphatunk. Van, hogy csak egy kocsit kell elkötni, gyakran kapunk robbantásos vagy bérgyilkos munkát, azonban vannak egészen agyafúrtak is - például egy bankból kihozni egy fickót az őrök heveny likvidálásával kombinálva, meg efféle nyalánkságok. Mivel a bandák egymást nem nagyon szeretik, bevágódhatunk egy bandánál a riválisaikat irtva is. A bal felső sarokban követhetjük nyomon, hogy melyik banda mennyire komál minket. Eleinte mindegy, hogy melyiknek szegődünk szolgálatába, hogy később mi lesz, az a jövő meglepetése :)

A játékban két helyről várhatunk segítséget (na nem a rendőröktől :) - vannak felvehető tárgyak és a műhelyek. Előbbiek magukban foglalják a fegyvereket, mert abból is sokféle lehet nálunk (pisztoly, géppisztoly, rakétavető, lángszóró), vehetünk fel plusz életet, rendőrségi kenőpénzt - ekkor a minket üldöző rendőrök megnyugszanak, és mi nyugodtan folytathatjuk áldásosnak éppen nem mondható tevékenységünket. Hasonló hatást érhetünk el a festőműhelyekben is, ahol átfestik az autónkat. Van olyan hely is, ahol bombát szerelnek az autóra - hatásos beállni vele egy kereszteződésbe, és miután kellő számú "néző" gyűlt össze, szépen felrobbantjuk mind :)

Nos, nagyjából ennyi. Vannak különféle városok, logikusan felépítve, feladatunk minél több zseton összegyűjtése, ami nem olyan nehéz, mivel minden jópofa cselekedetért kapunk - kedvencem az autóbontóba befurikázni a verdákat, tuti pénz. Ha valaki túl hamar végezne, vagy megunná a gyilkolászást, az fogja magát, gyűjtse össze a haverjait és nyomja a GTA -t hálózaton - új szint vihetünk így bele.

    

    

Összességében tehát egy remek játékról van szó, aki közel érzi a szívéhez a lopd el, gázold el, lődd szét, törd össze, robbantsd fel szavakat, annak kellemes órákat fog okozni a játék - nem is keveset.


Grafika:A grafika jónak mondható, minden autónak külön képe van szépen megrajzolva, szép íves féknyomokat húzhatunk magunk után, persze ne feledjük el, hogy nem szabad mondjuk egy szimulátorral összehasonlítani a képet, nem ugyanaz a műfaj, ahogy azt a gengszterek példaképe, Vincent Vega (Ponyvaregény) mondaná. Viszont jól áttekinthető a terep, kis gyakorlattal nem fogunk mellékanyarodni, észrevesszük, ha egy falon kapu van - ha kicsit belegondolunk, ennek a megvalósítása annyira nem egyszerű feladat...

Kezelőfelület:A kezelés jól el van találva, nincs túlbonyolítva, nem kell ide-oda tologatni az ujjainkat játék közben, már ha jól állítjuk be a dolgokat :) Viszont az például nem tetszett, hogy a beállítóprogram (mert az biza külön van) csak 1024*768 -ban hajlandó kiférni a képernyőre, pedig nincs benne olyan sok dolog... A menük a műfajból eredően egyszerűek, de tetszetősek, illenek a hangulathoz.

Játékmenet:Nem tudom, hogy alakították ki ilyen tökéletesre a játékmenetet, de könnyen bele lehet jönni. Eleinte egyszerűbb feladatokat kapunk, hosszú időket a teljesítésre, aztán később bekeményedik a dolog, de nem lesz játszhatatlan. A készítők rengeteg apróságot csempésztek a játékba - mások is lopnak már autót, ha gyalog vagyunk, ki is rabolnak időnként, sőt, látszólag ok nélkül lövöldöznek ránk, és mindig tartogat valami újdonságot a játék.

Hangeffektek:Sajnos a hangok terén nem igazán erőltették meg magukat a készítők, mondjuk ki, elég gyérek lettek... Viszont cserébe van jó sok belőlük, minden autóhoz más. Ami azonban nagyon tetszik, és megdobja a játékot, az az, hogy egyes autókból zene üvölt, mikor elhúzunk mellettük, vagy mikor beleülünk és elhajtunk...

Intelligencia és Nehézség:Hát nem egy ikújátékról van szó. Ész csak annyi kell hozzá, hogy idővel és gyakorlattal memorizáljuk a térképet, különben nem fogunk eligazodni, hiába a kis nyilak. Egyébként afféle üsd-vágd dologról van szó, agyi kapacitásunk a parlagon hever, de ez egyáltalán nem zavaró. Ide reflexek kellenek, ügyesség és némi brutalitás... A Carmageddon, bár grafikailag sokkal jobban van megvalósítva, ehhez képest egy szelíd játék. Itt sokkal több a gyalogos, az elpusztítandó autó - gondolkodni nincs is idő. Ez azonban egyáltalán nem rossz, sőt, ez adja a játék varázsát :)

Összegzés:Egy kicsit butácska játék a végeredmény, a megoldások sablonosak, viszont ezért bőven kárpótol a tudat, hogy bárhol, bármikor kiszedhetünk bárkit a kocsijából, és azon melegében keresztül is hajthatunk rajta... Háromszor :)

Listázás a fórumban