Visszatért a GOCE a légkörbe

Visszatért a GOCE a légkörbe

2013. november 11. 04:55, Hétfő
Hétfőre virradóan visszatért a Föld légkörébe Európa kutató műholdja. A GOCE-t szétzúzták a pusztító aerodinamikai erők, miközben átsiklott a felső légrétegeken. A lehulló törmelékek nem okoztak károkat, Szibéria, a Csendes-óceán nyugati része, az Indiai-óceán vagy az Antarktisz környékén szóródhattak szét.

"Hétfőn közép-európai idő szerint 1 óra környékén az ESA GOCE műholdja visszatért a Föld légkörébe. Ereszkedési pályája átszelte Szibériát, a Csendes-óceán nyugati részét, az Indiai-óceán keleti területeit és az Antarktiszt. Ahogy várható volt, a műhold megsemmisült a felső légkörben, károkról nem érkezett jelentés" - adta hírül az európai űrügynökség közleménye, ami nem határozta meg az űreszköz lezuhanásának pontos helyét.

Az ESA földi irányítása vasárnap 23 óra 42 perckor vette a GOCE utolsó jeleit, amikor a műhold az antarktiszi Troll állomás fölött haladt el. A tervek szerint is ez volt a 466 millió dolláros küldetés utolsó kommunikációs lehetősége. A földi irányítás mérnökei a darmstadti Európai Űrműveleti Központból kísérték figyelemmel a műhold utolsó óráit. Az Antarktisz feletti áthaladáskor a GOCE 120 kilométeres magasságon volt. "120 kilométernél alacsonyabb magasságnál az űrszonda a várakozásokkal ellentétben még működőképes" - írta a GOCE műveleti csapata az ESA weboldalán közzétett helyzetjelentésében. A mérnökök 80 kilométernél várták az űreszköz megsemmisülését.

Az 1 tonnás GOCE darabjai elvileg több mint 800 kilométer hosszan szóródhattak szét. A számítógépes modellek becslése szerint a műhold tömegének egynegyede, körülbelül 250 kilogramm élhette túl a visszatérést, a törmelékszakértők azonban már a kezdetektől nagyon alacsonynak értékelték a műhold visszatéréséből adódó életre és vagyonra irányuló kockázatokat. Heiner Klinkrad, az ESA űrtörmelék hivatalának vezetője szerint egy embernek 250.000-szer nagyobb esélye volt megnyerni a német lottó jackpotját, minthogy eltalálja a GOCE egy darabja. Eddig még soha senki nem sérült meg űrtörmeléktől.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások