Az ország legnagyobb szuperszámítógép-központja épül Debrecenben

Az ország legnagyobb szuperszámítógép-központja épül Debrecenben

2013. december 14. 07:19, Szombat
Magyarország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép-központját hozzák létre 2014 végére a Debreceni Egyetemen (DE) - jelentette be a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke.

Gaál István rektorhelyettes a debreceni sajtótájékoztatón elmondta: a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) 1,5 milliárd forint uniós forrást nyert az egyetem Kassai úti campusán megvalósuló beruházásra. A Debreceni Egyetemen 2011 óta üzemel szuperszámítógép, amely hálózatba van kötve a pécsi, a szegedi és a budapesti hasonló eszközökkel. A mostani beruházással a debreceni központ teljesítménye a tízszeresére nő - mondta Gaál István, jelezve, hogy a berendezés teljes kihasználtsággal működik. A centrumelnök kifejtette, hogy minden tudományterületen használják a szuperszámítógépeket, legyen az orvosi, vegyész, bölcsész vagy genetikai kutatás. A fejlesztést követően olyan mennyiségű adathalmazzal és számítási mennyiséggel lehet dolgozni, ami eddig itthon a kutatók számára elképzelhetetlen volt - fogalmazott.


Nagy Miklós, az NIIFI főigazgatója közölte: a 200 teraflop/másodperc kapacitású géppel Magyarország felkerül a világ szuperszámítógépes top 500 listájára, és rögtön a középmezőnybe. Ez azt jelenti, hogy a számítógép másodpercenként egy trillió (tíz a tizenkettediken) számítási műveletet képes elvégezni. Magyarországon mintegy 5500 intézmény és 2,3 millió felhasználó dolgozik a magyar felsőoktatás szuperszámítógépes infrastruktúrájával. A 300 négyzetméteres épület kivitelezési munkái 2014 tavaszán kezdődnek, és május végére lesz szerkezetkész. A gépek installálása várhatóan az év végére fejeződik be.

A jelenlegi szuperszámítógépet az amerikai Silicon Graphics International (SGI, a szuperszámítógépek piacának egyik vezető gyártója) szállította. Ez egy redundáns Infiniband belső kommunikációs rendszerrel felszerelt, Intel Xeon X5680 (Westmere EP) 6 magos processzorokra épülő speciális cluster architekúra (SGI Altix ICE8400EX). A gép 1536 processzormagot és több mint 6 Terabyte memóriát tartalmaz, amit egy közel 0.5 Petabyte kapacitású háttértároló és nagy teljesítményű (Nvidia Quadro FX5800 alapú) vizualizációs alrendszer egészít ki. A vízhűtéses gép által nyújtott számítási teljesítmény meghaladja a 18 Teraflops értéket. Operációs rendszerként a Linux SUSE Enterprise disztribúciója fut rajta, és fel van szerelve mindazokkal a speciális szoftver eszközökkel is, amelyek a párhuzamos architektúra hatékony kihasználásához és a HPC (High Performance Computing) alkalmazások futtatásához szükségesek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások