Elfogadták az új PCI-Express szabványt

Elfogadták az új PCI-Express szabványt

2013. december 17. 13:38, Kedd
A Peripheral Component Interconnect Special Interest Group (PCI-SIG) elfogadta az új M.2 nevű PCI-Express szabvány (korábbi nevén Next Generation Form Factor - NGFF) 1.0-s specifikációját.

A döntés azt jelenti, hogy elvileg immár semmi sem akadályozza meg az aktuális, teljes hosszúságú (PCie Mini Card) mSATA-s SSD-meghajtók és a félhosszú (PCIe Half Mini Card) WLAN-modulok továbbfejlesztését. Ugyanakkor a mostani szabvány túl későn érkezik, hiszen már év eleje léteznek a piacon olyan megoldások, amelyek az M2-kialakítást tekintik mérvadónak és ezek különböző hosszúságúak, valamint vannak köztük egy- és kétoldalas flashmemóriás modellek. Nem véletlen, hogy a mostani sajtóközlemény is nagyobb méretű nyomtatott áramkörökről beszél, azért, hogy a különböző mobil készülékeknél (táblagépek, hordozható játékgépek, okostelefonok) a rendelkezésre álló helyet optimálisan és maximálisan lehessen kihasználni.


M.2 2242, 2260 és 2280

A hivatalos specifikáció elfogadása azonban nem csupán a flashmemóriák számára hozhat előrelépést, hanem a kommunikációs modulokat is így optimalizálhatják a jövőben. A specifikációkat a gyártók már letölthetik a PCI-SIG honlapjáról. Al Yanes, a PCI-SIG elnöke elmondta: a felhasználók a PC-ről a mobil eszközökre váltanak, de ettől még megmarad az igény a megbízható és energiatakarékos számítástechnikai platformokra. Az M.2 lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy optimális egyensúlyt teremtsenek az erő és platformjuk teljesítménye között. Az Intel az NGFF segítségével akart változtatni, az eddiginél sokkal nagyobb tárolókapacitású SSD-meghajtókat szeretnének piacra dobni. Amennyiben az ultrabook-gyártók támogatnák az Intel kezdeményezését akkor az NGFF egységes SSD-szabvánnyá válhatna a notebookok esetében. Az egységes szabvány azt eredményezhetné, hogy az SSD-meghajtók olcsóbbá válnának.

Listázás a fórumban