Sokba kerülhet az IBM-nek a PRISM-projekt

Sokba kerülhet az IBM-nek a PRISM-projekt

2013. december 17. 11:26, Kedd
Egy amerikai nyugdíjpénztár beperelte az IT-konszernt, mert az eltitkolta a PRISM megfigyelési programhoz fűződő kapcsolatait és ezzel a lépésével komoly kockázatokat vállalt.

A Louisiana Sheriffs’ Pension & Relief Fund álláspontja alapján az IBM viselkedésének köszönhető az, hogy a társaság piaci értéke több mint 12 milliárd dollárral csökkent. A vádirat szerint az IBM az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusánál lobbizott egy olyan törvény megalkotásáért, amely lehetővé tette, hogy kínai és más ügyfelek adatait az USA Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) számára elérhetővé tehesse. Ezzel a lépéssel az indoklás szerint a saját szellemi tulajdonát akarta megvédeni, azonban Kínában érthetően nem fogadták túl jól ezt a dolgot és az ügy negatívan hatott a vállalat kínai hardvereladásaira.

A kínai cégek attól tartottak, hogy az IBM az NSA megbízásából kémkedik ellenük, a pekingi kormány ezért szakította meg az üzleti kapcsolatokat az IBM-mel. Ennek hatása már megmutatkozott az októberi üzleti eredményekben is, amikor Kínában 22 százalékkal csökkentek az eladások, míg a hardvereladásoknál ez az arány 40 százalék volt. A manhattani szövetségi kerületi bírósághoz benyújtott beadvány Virginia Rometty vezérigazgató és Mark Loughridge pénzügyi vezető ellen irányul. A louisianai nyugdíjpénztár azt követeli, hogy gyűjtővádat indíthassanak, a kezdeményezéshez pedig mindenki csatlakozhasson, aki június 25. és október 16. között IBM-részvényekkel rendelkezett. Emellett kártérítést is követelnek. Doug Shelton, az IBM szóvivője a vádakat "nevetségesnek" és "felelőtlennek" nevezte.

A PRISM kódnevű megfigyelési programra június elején derült fény, amikor ismertté vált, hogy amerikai hírszerző szervek, az NSA és az FBI, széleskörű "adatbányászatot" végeztek a legnagyobb internetes szolgáltatók közé tartozó kilenc cégnél (Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple). Az akció eredményeképpen magán e-mailek, chatek, fotók és egyéb kommunikációs anyagok kerültek a birtokukba.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások