Téves a modern Paleo-diéta felfogás

Téves a modern Paleo-diéta felfogás

2014. január 14. 23:01, Kedd
Manapság egyre divatosabb az úgynevezett Paleo-diéta, melynek lényege, hogy a vállalkozó kedvű fogyni vágyó személy csak és kizárólag olyan ételeket fogyasszon, melyeket az "őseink".

Kicsit kibontva ez azt takarja, hogy az étrendünkből el kell hagyni a a gabonákat, a hüvelyes zöldségeket, a krumplit, a legtöbb tejterméket, a cukrot és a lisztet, viszont korlátlanul fogyaszthatunk különböző húsokat (elsősorban vörös húst) és gyümölcsöket. Ma azonban egy új tanulmány, mely az Oxford Egyetem Régészeti és Művészettörténeti Kutatólaboratóriumának berkeiben készült új fényben világítja meg eme étrendet.

A kutatást vezető Gabriele Macho nyilatkozata szerint ugyanis a Paleo-diéta, amit manapság oly sokan művelnek nem felel meg a sokezer évvel ezelőtti étrendnek. Őseink ugyanis elsősorban nem húsokon éltek, sokkal inkább gyümölcsökön és zöldségeken, ezek közül is főként a tigrismogyoró (Cyperus esculentus, ismertebb nevén földi mandula vagy mandulafű) képezte az étrend fő részét."A mandulafű ma is kapható a különböző boltokban és manapság is igen széles körben alkalmazzák főzésnél, szóval nem nehéz megtalálni" - árulta el Macho. "Ez a növény remek alapanyagul szolgált egy közepesen magas Hominini nemzetség tagja számára, aki viszonylag nagy aggyal bírt. Ezért is voltak képesek eme nemzetség tagjai évmilliókig túlélni mindent, még a klímaváltozást is."

Természetesen azonban nem csupán mandulafüvet fogyasztottak elődeink, hanem különböző húsféléket is. Ám itt sem a vörös hús jelentette a fő táplálékforrást, hanem a különböző giliszták, férgek illetve szöcskék. Ha valóban követni szeretnénk, hogyan is nézne ki egy valódi Paleo-diéta, akkor érdemes a Paranthropus boisei (a Diótörő Ember) étrendjét megvizsgálni. A nemzetség tagjai hatalmas őrlőfogakkal és erős állkapoccsal bírtak és jelenleg a páviánok hasonlíthatók hozzájuk a legjobban, vagyis az ő étrendjükre kellene alapozni a modern felfogást is.

Ez valószínű nem változtat a Paleo-diéta "őrületen" és ez nem is akkora baj, hiszen a visszajelzések alapján valóban használ a dolog. A kutatásban is pusztán arra hívták fel a figyelmet, hogy a mögé állított "történettel" van probléma.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások