Még idén jönnek a 64 bites okostelefonok és tabletek

Még idén jönnek a 64 bites okostelefonok és tabletek

2014. április 29. 11:08, Kedd
A gyártók mielőbb szeretnék piacra dobni az új 64 bites rendszerchipekre épülő okostelefonokat és táblagépeket.

Az első 64 bites chipekkel felszerelt androidos készülékek már az idén megjelenhetnek - legalábbis ezzel számol az ARM brit tervezőcég. Tom Lantzsch, a vállalat stratégiai vezetője közölte: ők is meglepődtek azon, hogy a gyártók mennyire szeretnék a 64 bites architektúrákra épülő platformok megjelenését. A közelmúltban nagyon megnőtt a kereslet a 64 bites chipekre, különösen igaz ez az új ARM Cortex A53-ra.

Lantzsch rámutatott, hogy a Qualcomm, a MediaTek és a Marvell egyaránt bejelentette a mobil eszközökhöz szánt 64 bites chipjét. Az ARM abból indul ki, hogy a 64 bites processzorokkal felszerelt első androidos mobil készülékek még idén karácsony előtt a boltok polcaira kerülhetnek. Azt viszont a cég nem volt hajlandó elárulni, hogy mikor jelenhet meg az Android első hivatalos 64 bites verziója.

A menedzser szerint a felhasználók számára az átváltás egyértelműen azt jelenti, hogy a teljesítmény nőni fog, a 32 bites alkalmazások is gyorsabban fognak futni és hatékonyabban dolgoznak majd ezeken az eszközökön, mint a natív 32 bites architektúrákon. Ugyanakkor azzal mindenképpen számolni kell, hogy némi időbe fog telni, mire a szoftverek kiaknázzák majd a 64 bites chipekben rejlő lehetőségeket. Ez hasonló folyamat lesz ahhoz, mint amikor az asztali számítógépeken és a notebookokon megjelentek a 64 bites operációs rendszerek és alkalmazások.

Listázás a fórumban