Nem bíznak a Steam Machines sikerében a gyártók

Nem bíznak a Steam Machines sikerében a gyártók

2014. május 20. 23:27, Kedd
Több gyártó szerint is kérdéses, hogy a Steam operációs rendszer számára készített gépek egyáltalán termelnek-e majd profitot..

A Valve tavaly szeptember végén jelentette be a Steam Machines koncepciót, ami a Steam OS operációs rendszerre épülhet. 2013 októberében a Valve nyilvánosságra hozta a Steam Machines specifikációit. A Consumer Electronics Show (CES) 2014 kiállításon bemutatott kínálat meglepte a rajongókat. A piacon várhatóan 13 konfiguráció jelenik meg.

Frank Azor, az Alienware képviselője meglehetősen drasztikusan fogalmazott: a Steam Machines az összes általuk értékesített rendszer közül várhatóan a legkevesebb nyereséget hozza majd. Problémát jelent az árképzés, hiszen az új gépeknek az aktuális konzolokkal (PlayStation 4, Xbox One) kell versenyezniük, ami nem lesz könnyű, hiszen ezek ára 400 dollár körül van.

A gyártók emellett attól tartanak, hogy az eltérő konfigurációk és hardverspecifikációk miatt ezek a termékek kevésbé lesznek vonzók a felhasználóknak. A Valve már korábban sem zárta ki annak a lehetőségét, hogy saját hardvereket adjon el, de eddig csupán a tesztelőknek gyártott néhány prototípust. A konzolokat - a dolgok jelenlegi állása alapján - kizárólag partnerei kínálnak majd. A cégek ennek ellenére készen állnak a kihívásra és bíznak abban, hogy a Valve jelenlegi 75 millió aktív felhasználója biztosítani fogja a Steam Machines koncepció sikerét. Elemzők ráadásul azt az álláspontot képviselik, hogy középtávon eltűnhetnek a piacról a CD lemezeken értékesített hagyományos termékek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások