Nagy-Britanniában életfogytiglan járna a kiber­támadásokért

Nagy-Britanniában életfogytiglan járna a kiber­támadásokért

2014. június 8. 22:32, Vasárnap
II. Erzsébet brit királynő a Lordok Házában mondott beszédében ismertette az elképzelést.

A brit kormány a jövőben az eddiginél sokkal szigorúbban lépne fel a katasztrofális következménnyel járó kibertámadások elkövetőivel szemben. Minden olyan személy, aki ilyen akciót hajt végre életfogytig tartó börtönbüntetést kaphatna. Az 1990-es Computer Misuse Act nevű törvény módosítása már folyamatban van.

A szigorú büntetés minden olyan személyre vonatkozna, aki olyan kiberakciót hajt végre, amelyek következtében emberek halnak meg, komoly megbetegedések történnek vagy gyengül a nemzetbiztonság. A kabinet így lépne fel többek között az ipari kémkedés ellen is. A The Guardian rámutatott, hogy az ipari kémkedéssel kapcsolatos kibertámadásokért jelenleg legfeljebb 10 év börtön jár, a jövőben ezt 14 évre szigorítanák.


Ugyanakkor sokan bírálták az elképzelést, többek között arra hivatkozva, hogy a jelenlegi törvények alapján ugyanúgy lehet büntetni az élet és a tulajdon elleni bűncselekményeket. Mustafa Al-Bassam - akit a Computer Misuse Act alapján ítéltek el - például azt mondta, hogy a brit kormány által leírt támadásokra csak a hollywoodi filmekben kerül sor. A biztonsági cégek és szakemberek szintén támadták a tervet, azt hangsúlyozva, hogy a hálózatok biztonságát vizsgáló akciók eddig is bűncselekménynek számítottak és ez a helyzet a jövőben sem változna.

Listázás a fórumban