Új verzió készül a webOS-ból

Új verzió készül a webOS-ból

2014. július 3. 10:35, Csütörtök
Az operációs rendszer új változata az LG következő generációs okostévéin mutatkozhat be. A cég webOS operációs rendszert futtató legújabb generációs okostévéi most váltak elérhetővé Magyarországon is.

Lee In-kyu, a dél-koreai cég televíziórészlegért felelős alelnöke közölte: jelenleg is zajlik a platform átdolgozása és az új kiadást jövőre mutatják majd be. Minden 2015-ös tervezett csúcskategóriás modelljükre már az új webOS fog kerülni. A menedzser arra nem tért ki, hogy mik lesznek az új változat újdonságai és az sem, hogy mi lesz a neve, viszont azt elmondta, hogy az elképzeléseik szerint a webOS már nem csupán a tévéiken lesz jelen, hanem az intelligens otthonokhoz kifejlesztett eszközeiken is.

A jelenlegi modelleken az Afro nevű webOS-verzió működik. Az operációs rendszer hozzáférést biztosít a világhálóhoz és az integrált alkalmazásokhoz, ráadásul olyan szoftverdizájnt kínál, ami jelentősen megkülönbözteti más gyártók termékeitől. A felhasználok egy jelentős hányada túl bonyolultnak gondolja a Smart TV-k használatát, ezért a cég Smart+ tévéi már az első bekapcsolásnál "kézen fogják" a felhasználót egy BeanBird nevű animált figura formájában, hogy végigvezessék a beállítási folyamaton és csatlakoztatáson. A webOS azonnal felismeri a tévéhez kapcsolt külső eszköz típusát, és egy előugró menüben megjeleníti az opcionális használati lehetőségeket.


A webOS egy gombnyomásra előugró, csak a képernyő alsó szegmensét elfoglaló, oldalra görgethető menüsávval próbálja egyszrűbbé tenni a navigálást és a keresést. A tévéadás, a Smart+ felületen elérhető tartalmak és a külső eszközökön tárolt média közötti váltáshoz nem kell visszalépni a kezdőlapra. A menü három részből tevődik össze, alapját pedig a képernyő alsó részén végigfutó dőlt sávok képezik. Megnyitáskor az előre telepített alkalmazások közül választhatunk, jobbra görgetve a letöltött alkalmazások válnak elérhetővé, bal oldalon pedig a futó alkalmazások listája látható. A sorrendet fogd és húzd módszerrel változtathatjuk meg. A képernyő fennmaradó felső részén az éppen futó tartalmat láthatjuk, legyen az akár tévéműsor, Youtube videó, vagy valamelyik applikáció.

Pár napja jelent meg a webOS szoftverfejlesztő csomagja, és vált hozzáférhetővé az az oldal, amelyen minden kapcsolódó információ megtalálható. Az új csomag a gyártó szerint fejlesztőbarát kezelőfelületet kínál és olyan szabványos webes technológiákat támogat, mint a HTML5, a Cascading Style Sheets (CSS) és a JavaScript. Egy emulátor lehetővé teszi a PC-n egy virtuális webOS-televízió létrehozását, azaz számítógépen tesztelhetőek a megalkotott alkalmazások.

Alexander Krüger, az LG Electronics illetékes csoportvezetője hangsúlyozta: azért választották ki a webOS-t a jövőbeli okostévéik operációs rendszerének, mert fejlesztőbarát platform volt. A platformok üzemeltetőinek nagyon fontos a fejlesztők támogatásának elnyerése, hogy a szoftverek megfelelően optimalizálva kerüljenek a termékekre. Az LG számára a webOS-tévékörnyezet kiépítése az egyik legfontosabb prioritású dolog. Az LG tavaly februárban szerezte meg a webOS-t és június elején vált ismertté, hogy a projekt sikeres. Március óta a cég több mint egymillió webOS-t futtató televíziót értékesített.

Az LG 12 féle különböző felszereltségű webOS Smart+ TV platformmal ellátott modellt vezetett be a hazai piacra, mindet számos méretvariációban, közülük három ULTRA HD felbontású tévét is. Az LG az LB630V modelltől egészen a felsőkategóriás LB870V LED/LCD TV-ig ezt a platformot kínálja tévéiben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban