Filmszalag nélküli mozik

Filmszalag nélküli mozik

2000. február 2. 03:01, Szerda
Európában a Disney/Pixar együttműködésben készített Toy Story 2-vel debütálnak a digitális mozifilmek. Öt mozi - köztük 3 angol - felcseréli a hagyományos filmet merevlemezekre és egy optikai chip köré épített projektorra.
A Toy Story volt a világ első kizárólag számítógéppel készült filmje. Az Államokban már több filmet (Tarzan, Bi-Centennial Man) digitális és hagyományos formában is terjesztenek. Most a Disney és a technológiáért felelős Texas Instruments szerint elérkezett az idő a digitális technika előnyeinek bemutatására, szélesebb körben elterjesztésére is. A filmet John Lasseter kompjteranimátor rendezte: "A film történetének eddigi legélénkebb színeit és a legtisztább képeket láthatják".
A vállalat érvelése szerint a digitális film minősége jobb mint egy 35mm-es film és ezt a profi mozifilmesek is elismerik. Akárhányszor vetítik le a filmet, a minőség mindig ugyanolyan marad, nem halványodik el, nem karcolódik össze még a sokadik lejátszás után sem. A TI Digital Light Processing (HLP) projekciós rendszer magját 3 optikai chip képezi. A fényt egy prizma három nyalábra osztja fel, mindegyik fénysugár más chipre van állítva. Ezekben a pici eszközökben 1.310.000 mikroszkopikus tükör van, s ezeket az optikai kapcsolókat egy számítógép alakítja nagy felbontású vörös, zöld és kék színű képekké. A DLP technológia menedzsere, Dog Barrow szerint az európai elterjesztés a megoldás kiforrottságát mutatja. "Ez fontos lépés afelé, hogy egy nap minden mozifilm digitális formában legyen bemutatva."

A magas költségek persze akadályát állják az elterjedésnek, óriási pénzekbe kerül minden mozit digitális lejátszásra alkalmassá tenni. A stúdiók célja hogy a filmek kódolt változatát közvetlenül a mozi épületéből lehessen letölteni, ezzel megspórolnák a terjesztési költségeket. Ennek ellenére a nagy moziláncok kevés hajlandóságot mutatnak az új felszerelések megvásárlására. A Disney tudatában van annak, hogy a terv nem egy nap alatt fog megvalósulni. "Biztosak vagyunk benne, hogy pár éven belül teljesen közönséges dolog lesz a digitális vetítés. Ez a film jövője."

Forrás: BBC

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások