A helikopterek és repülők előnyeit egyesítenék 

A helikopterek és repülők előnyeit egyesítenék 

2014. augusztus 19. 16:18, Kedd
Amerikai diákok vázoltak fel egy olyan új eszközt, amely a függőleges felszállást nagy sebességgel kombinálná.

Az American Helicopter Society International minden évben megrendezi az egyetemi diákoknak szánt Student Design Competition elnevezésű versenyt, amelyen külön indulhatnak az alap-, illetve a mesterképzésben résztvevő csapatok. A cél olyan, a függőleges felszállást a hagyományos repülők előnyeivel kombináló járművek alapjainak kidolgozása, amelyek számos eltérő területen sikeressé válhatnak.

Az idei első helyezett a Georgia Institute of Technology csapata lett, amely az XV-58 Manta elnevezésű repülőeszközt, pontosabban annak főbb elemeit mutatta be a zsűrinek. Ennek legfőbb előnye, hogy a helikopterekhez hasonlóan függőleges felszállásra támaszkodik, ezt követően azonban háromszor olyan gyorsan haladhat, mint a ma használatban lévő hagyományos rotoros járművek. A meghajtás ezen formájáról azonban saját dizájnjukban sem mondtak le, ennek megfelelően a Manta szárnyaiban beépített rotorokat láthatunk, ami arra utal, hogy a meglévő technológiák érdekes kombinációjáról van szó.

A készítők állítása szerint a fejlesztés a nagy sebesség mellett mintegy 800 kg hasznos súlyt szállíthat, ami nem tűnik túlságosan soknak, hiszen egyes helikoptertípusok ennek többszörösét is megmozgathatják. A 10 ezer dolláros díjat besöprő megoldás azonban számos területen hasznos eszközzé válhat, itt szóba jönnek a mentési feladatok, a katonai akciók, de akár a kórházak és a magas beosztású üzleti vezetők is, akik a viszonylag alacsony üzemanyagigényre és az újszerű formára támaszkodnának.

A Manta prototípusa egyelőre nem létezik, mivel a verseny célja kizárólag a koncepciók megalkotása és a legjobbak kiválogatása (majd pedig azok díjazása). A gyártási feladatokat nyilván csak akkor fogja bárki is magára vállalni, ha az elképzelésben komoly gyakorlati előnyöket látnak majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások