GPS-nyomkövetővel láttak el dániai hajléktalanokat

GPS-nyomkövetővel láttak el dániai hajléktalanokat

2014. szeptember 24. 08:54, Szerda
A kísérleti programban önkéntes alapon 20 fedél nélkülit követnek nyomon, hogy így javítsanak életkörülményeiken.

Odense városában egy héten keresztül követik nyomon 20 olyan hajléktalan mozgását, akik hozzájárultak ahhoz, hogy GPS-szes nyomkövetőt szereljenek fel rájuk. A szakemberek így akarják megtudni, hogy általában milyen helyeken tartózkodnak. A város vezetői azt remélik, hogy az így megszerzett adatok birtokában élhetőbbé és biztonságosabbá tehetik a települést a hajléktalanok számára, valamint javíthatnak az életkörülményeiken.

A The Copenhagen Post tudósítása alapján az információk segíthetnek abban, hogy a szakemberek megtudják, hol célszerű kávét osztani a fedél nélkül élőknek és hol érdemes elhelyezni számukra padokat. "Túl keveset tudunk arról, hogy miként mozognak a városban. Amennyire tudjuk, ilyesmivel még soha senki sem kísérletezett" - hangsúlyozta Tom Rodding, a város egyik illetékes partnere. A projektben résztvevő minden hajléktalan három utalványt kap, amiért cserébe meleg ételt kaphatnak. Amennyiben az akció sikeres lesz, úgy 6 havonta megismétlik.

Rodding közölte, hogy a fedél nélkül élők örültek a kezdeményezésnek. "Nem mindegyikük paranoiás. Támogatni akarnak bennünket abban, hogy nagyobb rend és béke legyen a városban. Ez csodálatos dolog" - tette hozzá. Helyi lapértesülések szerint eddig senki sem fogalmazott meg adatvédelmi aggályokat a programmal kapcsolatban. Sőt, az akció kifejezetten pozitív fogadtatásra talált, ellentétben a várostervezési illetékesek azon vitatott intézkedéseivel, amelyek célja annak megakadályozása volt, hogy a hajléktalanok bizonyos helyeken éjszakázhassanak.

Egyre több helyen van lehetőségük az otthontalanná váló embereknek arra, hogy internetezhessenek, megoszthassák az élményeiket és a tanácsaikat, s számos blog foglalkozik a helyzetükkel. 2007 februárjában a milánói központi vasútállomáson élő hajléktalanok egy csoportja úgy határozott, hogy internetes naplóval ad életjelt magáról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások