A PlayStation 2 és a DVD piac

A PlayStation 2 és a DVD piac

2000. február 23. 18:12, Szerda

Elemzők szerint a Sony PlayStation 2 konzolgépének kiadásával végre beindíthatja a halódó Japán DVD piacot, mivel ez lesz a világ első DVD lejátszásra is képes videójáték-gépe. A Japán DVD piac hosszú idő óta hardverek és szoftverek terén is alacsony forgalmú, s egymásra való kihatásuk még tovább csökkenti az eladásokat.

"A PlayStation 2 minden bizonnyal új ajtót fog nyitni a DVD piacra" - mondja a Daiwa kutatóintézet elemzője, Kazuharu Miura. "Az emberek még jobban meg fogják kedvelni a DVD-t, és még kedvezőbb hatású, hogy a piacra érkező szoftverválaszték is nagyságrendekkel szélesebb lesz."

Továbbra is a VHS az uralkodó

A japán vásárlók igen technológia-érzékenyek, mindig a legújabb szerkezetekre vágynak, de általánosságban a VHS és a DVD (digital versatile discs) közötti választáskor az előbbi javára döntenek. Hiába nyújt a DVD a VHS kazettáknál vagy a CD lemezeknél messze jobb audió hangzást és képminőséget, hiába teszi lehetővé jóval több adat tárolását, a legtöbb japán megriad a lejátszók és a lemezek árától. A Sony megváltoztathatja ezt.

A PlayStation 2 ugyan elsődlegesen játékkonzol, de hagyományos DVD lejátszónak is használható, mozifilmek nézésére vagy audió CD-k meghallgatására. Elemzők számításai szerint a vásárlókat jobban érdekli a konzol DVD lejátszási mint játékbeli képességek szempontjából, különösen mivel 39,800 yenes (kb. 90,000 Ft) ára nagyjából a fele a DVD lejátszókénak.

Ez azt jelenti, hogy március 4-től (a PlayStation 2 ekkor fog megjelenni a Japán boltokban) az ország DVD piaca egy teljesen új vásárlói kör érdeklődésére számíthat. Az Universal Securities elemzője, Motoharu Sone előrejelzése szerint a DVD lejátszók eladásai a következő év folyamán megduplázódnak. "A DVD lejátszók belföldi gyártókapacitása 2000-ben körülbelül 12 millió darab lesz, majdnem a duplája az 1999-es értéknek" - mondta. "Ennek nagy része a PlayStation 2 bevezetésének lesz köszönhető."

Logikus folyamat?

Elemzők szerint a folyamat a DVD előnyeinek is köszönhető, a keskeny méretében rejlő kiváló grafikai minőségnek. De a DVD szoftverek jelenlegi limitált mennyisége és a videók magas ára visszafogja a növekedést, különösen mivel a DVD-re még nem lehet adatokat rögzíteni; emiatt a VHS lejátszó még hosszú ideig kulcsszerepet fog játszani a modern otthonokban. Japánban a DVD videók átlagára 8000 yen (kb. 17500 Ft) körül mozog, és a filmválaszték elég szűkös. Az Egyesült Államokban és más ázsiai országokban az árak jelentősen alacsonyabbak, s a választék sokkal szélesebb. Japánban a VHS filmek kölcsönzése marginalizálta a DVD-ket, habár szakértők szerint a vásárlók ugyanolyan könnyen kölcsönözhetnek DVD-ket is, ha a lejátszók - mint a PlayStation 2 is - elfogadható alternatívát fognak jelenteni, s ez a DVD mozik választékának növekedését okozhatja.

A DVD-k megjelenése az audió CD-k 1980-as évek végén, a 1990-es évek elején történt robbanásszerű elterjedéséhez, a vinyl teljes kiszorításához lesz hasonlítható. Csak Japánban közel 22 millió darab PlayStation 2 konzolgép eladását tervezik a következő öt év folyamán. De az ágazat visszalépést szenvedett a tavalyi év végén, amikor a Japán DVD gyártók új DVD lejátszóik kiadásának elhalasztására kényszerültek, mivel egy európai hacker a Webre helyezte a DVD másolásvédelmének feltörési módszerét.

Szoftverek az üzletekben

A Sony Computer Entertainment marketing menedzserének nyilatkozata szerint a vállalat a PlayStation 2 bevezetésekor azonnal több szoftvert is fog kiadni. Habár számos elemző véleménye szerint 15 év kell a DVD piacon a kritikus tömeg eléréséhez és a DVD filmek árainak drasztikus, a VHS videók áraihoz mérhető csökkenéséhez, a PlayStation 2 már korábban megismertetheti a vásárlókkal a DVD technológia előnyeit.

"Széles szoftverválaszték megjelentetését tervezzük a PlayStation 2 indulása után... nem csak játékokat, hanem mozifilmeket is kiadunk" - mondta a marketing manager. "Nincs speciális célpontunk, de az elkövetkező évek trendje DVD lejátszó vásárlására fogja ösztönözni a vásárlókat."

Forrás: ZDNet

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások