Teljeskörű Intel roadmap

Teljeskörű Intel roadmap

2000. február 23. 23:48, Szerda

(TheRegister) Január vége felé az Intel bemutatta 2000 évi roadmapjét. Az alábbi információ nagy részét már leközöltük, mégis vannak jelentős lépések.

Asztali/Celeron
Amint arról tegnap hírt adtunk a 866 és 850 MHz Coppermine-okat február végén mutatják be, míg a 933 MHz Pentium III Coppermine május/június környékén érkezik meg. A sort az 1 GHz-es Pentium III zárja a harmadik negyedben. Minden FSB eléri a 133 MHz-es órajelet az év végére, míg a Williamette 1.3-4 GHz-en debütál.

Az igazán átütő ebben a roadmapben, az Intel Celeron processzorának elhelyezésében rejlik. Korábbi stratégiáját kívánja megismételni az Intel, olcsó Celeron processzorát állítja az AMD K6 és K7 chipjével szemben a kiskereskedelmi piacon. A 600 MHz-es változat márciusban, a 633 és 666 MHz-es Celeron áprilisban, a 700 MHz-es júniusban, és a 733 MHz-es kiszerelés ezév harmadik negyedében kezdi meg pályafutását rendkívűl alacsony árakkal. Az Intel olcsó processzorát agresszív árstratégiával spékeli meg, hogy elérje a kívánt hatást: megnyerje a kiskeredelmi piacon dúló háborút.

Az AMD is látja a veszély közeledtét, ezért a várnál jóval nagyobb mértékben csökkenti AMD K6-2 és Athlon processzorárait, hogy felvehesse a versenyt a chipóriás Celeronjaival szemben.

Az Intel integrált eszközökbe szánt Timna chipje 600 és 666 MHz-en indul ezév szeptemberében. Habár a Timna eredetileg szinkron memória támogatással kerülne a piacra, az Intel még nem vetette el a Rambus megoldás lehetőségét sem.

Szerver, Itanium, Foster, Cascades
Az Itanium induló órajele - a HP győzködésének köszönhetően - 733 MHz lesz és csak év végére éri el a 800 MHz-es órajelet - a gyenge szilícium eredmények miatt ilyen minimális az előrelépés. A Xeon Coppermine-ok (Cascades) 850 MHz-es változatai 2 MB gyorsítótárral, alacsonyabb 800 MHz-es testvérei 1 és 2 MB közötti másodszintű cache-sel lesznek ellátva. A chipóriás októberre datálja ezek megjelenését. Az Intel augusztusban mutatja be a Xeon 1 GHz-en futó zászlóshajóját, melyet a 866 MHz-es márciusi és a 933 MHz-es Xeon májusi, illetve júniusi megjelenése előz meg. A Foster, a Willamette-hez hasonlóan 1.4 GHz-en indul, viszont két különböző módon támogatják a Colusa chipkészlet használatát és a másodszintű 256 KB gyorsítótárat.

Chipkészletek
Az Intel 2 RIMM és 2 DIMM ámogatást integrál i820 chipkészletébe, hogy kielégítse a PC vásárlók igényeit. A 810, 815 és 820 chipkészlet platformok FC-PGA támogatást élveznek. A 810 és a 810E chipkészleteket a piac kiskereskedelmi szektorába szánják, míg a 815E és 820E (Solano II/Camino II) chipkészletek az év második felében törnek utat a magasabb régiókban.

Az Intel 163 dollárra csökkenti 550 MHz Pentium III processzorának az árát, letaszítvén ezzel a low-end piaci szegmensbe.

Notebookok
Május végére az Intel csökkenti mobil processzorárait, beleértve a SpeedStep chipek árát is ($200).

A mobil Celeron fronton az Intel bemutatja a .18 mikronos változatokat, hogy leváltsa az egész .25-ös sorozatot még az év első felében. Az alacsony árú 650 MHz-es mobil Celeron júniusban, a 700 MHz-es változat szeptemberben lép a piacra.

FC-PGA, eljött az idő
Az Intel partnerei lelkére kötötte, hogy minden 2000 második negyede utáni platformnak a flip-chip tokozást kell használniuk a SECC2-vel párhuzamban (év végéig).
Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások