A drótnélküli Webé a jövő

A drótnélküli Webé a jövő

2000. február 28. 02:02, Hétfő

(ZDNet) A Microsoft, az AOL és az Amazon lehet a főszereplője a rádiótelefon-ipar e héten megrendezendő találkozójának. Nem érhet senkit váratlanul, ha Bill Gates, Steve Case vagy Jeff Bezos egy Internetes konferencia fő szónoka, de ezen a héten a Microsoft, az America Online és az Amazon.com vezetőinek megjelenése árnyékba boríthatja a celluláris világ vezetőit.

Ez döntő jele lehet a már évekkel ezelőtt megjósolt drótnélküli Internet-piac elérhető közelségbe kerülésének. Az Internetes vállalatok és szállítócégek tervei szerint a hét új fejlődési irányok és futurisztikus szolgáltatások bevezetésének bejelentésével telt volna el, mint például a mobiltelefonon történő részvény vagy mozijegyvásárlás, e-mail olvasás vagy videóképek átvitele. Az AOL 21 millió előfizetőjének és további 100 millió felhasználójának egy a fórumon bemutatandó internetre kötött mobilkészülékkel akarja biztosítani az azonnali és gyors hozzáférést üzenőprogramjához.

Kevin Condon elemző szerint a rádiótelefon-szolgáltatók ez évben összessen 1.5 milliárd dollárra tehetnek szert mobilkészülékek és szolgáltatások nyújtásával. A piac robbanásszerűen nő, az bevételek 2008-ra 31 milliárd dollárra nőhetnek. Condon elmondása szerint "az AOL - más internetszolgáltatókhoz hasonlóan - nagyon agresszíven nyomul előre." Az Amazon már kínál eladásra könyveket a Palm VII mobil-kéziszámítógépen és a Sprint PCS telefonjain keresztül.

Az Egyesült Államokban lassító tényező az új termékek elterjedésének szempontjából a digitális telefonok hiánya. A forgalomban lévő 80 millió készülék még mindig ódivatú analóg telefon, habár a helyzet lassan változik. Az elmúlt években a drótnélküli Internet szabványának kidolgozásáért folytatott háború békés megegyezéssel zárult. Miközben több vállalat a Web kvázi-szabványának (HTML) olvasására képes vezeték nélküli szerkezetet akart készíteni, addig mások egy speciális, mobil-orientált szabvány, Wireless Application Protocol (WAP) kidolgozásán tevékenykedtek. A WAP-ot alkalmazzák a mobiltelefonokban, kézi eszközökben és más egyszerű Internetes berendezésekben.

A következő pár évben fokozatosan el fognak terjedni a lassú Internet-hozzáférést biztosító apró képernyővel rendelkező, gyakran fekete-fehér készülékek. A nagyobb telefongyártók mint a Motorola, Ericsson vagy a Nokia már most támogatják a WAP szabványt. A Németországban múlt héten megrendezet CeBIT kiállításon a Motorola bejelentette 19 tartalomszolgáltatóval (köztük az Amazonnal) kötött, a weblapok WAP-képessé tételének biztosítását célzó megállapodását.
"Természetes bővítési irány a mobil vásárlás" - mondta Chuck Napier, az Amazon termékmenedzsere.

A Microsoft is támogatja már a WAP protokollt, bár tavaly még saját HTML nyelvet olvasó böngészőjüket akarták elterjeszteni a mobiltelefonokban. A cég hivatalnokai nem kívánták közölni milyen bejelentéseket fog tenni Gates elnök, de a szoftveróriás a szóbeszéd szerint nagyobb rádiótelefon-cégekkel kötött disztribúciós megállapodásokat fog bejelenteni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások