Már megint Y2K?

Már megint Y2K?

2000. február 28. 02:11, Hétfő
Az Egyesült államok és még tucatnyi más ország fog együttműködni az automatizált rendszerek meghibásodásainak feltárásában, amit a 400 évente megismétlődő e heti ugrás fog előidézni, jelentette ma a Reuters. “Ez egy valós kérdés, amit nem akarnak figyelmen kívül hagyni.” mondta John Koskinen, Clinton elnök Y2K főtanácsadója, egy 50 millió dolláros Y2K figyelőállomáson a riportereknek.

Koskinen azt mondta, hogy ő nem számít nagy rendszerkiesésekre, főleg azért mert a cégek már erre a problémára is felkészültek, amikor megtették a Y2K hiba elleni óvintézkedéseket. “Ha adódnak is problémák, akkor azok kicsi vagy mérsékelt zavarok lesznek, amiket könnyen orvosolni lehet, ha gyorsan reagálnak az emberek.” mondta.

Hogy nemzetközileg is tartsák a kapcsolatot, Koskinen előre tervbe vett nemzetközi telefonos konferenciákon fog részt venni, melyeket három napon keresztül 8 órás periódusokban fognak megtartani, a Világbank által megalapított Nemzetközi Y2K Kooperációs központ Y2K koordinátorainak részvételével. Ennek a csoportnak tagja Britannia, Bulgária, Chile, Gambia, Izland, Japán, Mexikó, Marokkó, Hollandia és Dél-Korea. Ausztráliát és Új-Zélandot is meghívták, mivel korai jelentéseket tudnak adni február 29.-e hajnalán.

Az 50 millió dolláros információs koordinációs központ, ami a Y2K zavarokat szándékozza felderíteni, február 28-tól március 1-ig fog működni. Reggel 7-től este 9-ig, műszakonként 75 dolgozó fogja felügyelni a váltást. Ez pontosan a fele annak, amennyi ember a századfordulót felügyelte. A legnagyobb veszély az adatrögzítésre és számlázásra használt személyre szabott programokat fenyegeti, főleg ott, ahol a napok száma kulcsfontosságú a számolásokban. Például a kamatoknál, mondja Koskinen.

A Y2K problémával ellentétben, ahol az éveket csak két számjegy jelezte, a mostani problémát az a félreértés okozza, ami a plusz nap beiktatásából ered. A február 29 napos lesz az olyan években, amik oszthatók néggyel, kivéve azokat, amik százzal is oszthatók, hacsak nem osztható az év négyszázzal. Tehát a 2000. évi ugrás az első ilyen típusú ugrás 1600 óta. Az előbb leírt szabály XIII. Gergely pápa naptárában szerepelt először 1582-ben, hogy az jobban igazodjon az évszakok változásához. Az 1700, 1800 és az 1900-as évek nem voltak szökőévek.

Koskinen állítása szerint a korábbi tesztek azt mutatták ki, hogy a szoftver programozók értettek annyit a szökőév szabályához, hogy eljussanak a második szabályhoz. Ez azt jelentené, hogy a programozók úgy is megírhatták a programjaikat, hogy a 2000. év februárját csak 28 naposnak vegyék.

Koskinen minden zavarról beszámol a sajtónak február 29.-én és március 1.-én délután két órakor. Az utolsó ülésen ismertetni fogja a Fehér Ház terveit a figyelőállomások modern jövőbeni számítógépeit illetően.

Listázás a fórumban