Kína és Oroszország növelik cyber-támadás kapacitásukat

Kína és Oroszország növelik cyber-támadás kapacitásukat

2000. március 2. 19:26, Csütörtök

(CNN) Az Egyesült Államok sebezhető cyber támadással, melyre egyre több terrorista és idegen állam képes, beleértve Oroszországot és Kínát is, közölte a Central Intelligence Agency (amerikai titkosszolgálat, CIA) hivatalnoka a Kongresszusi bizottsággal. "Más államokban növekvő gyakorisággal érzékelünk támadó számítógépes hadviselés elsajátítására indított programokat" hozta a Gazdasági Bizottság tudomására írásos vallomásában John Serabian, a CIA információs műveletekért felelős igazgatója. "Azonosítottunk több országot, ahol a kormányzat támadó cyber programokat szponzorál. "Az információs hadviselés" lehetséges stratégiai alternatívává vált azon államok számára, "melyek felismerték, hogy a hagyományos katonai konfliktusokban nem tudnának az Egyesült Államok fölé kerekedni" - írja Serabian.

A cyber háború lehetőségein vitatkozó meg nem nevezett orosz és kínai hivatalnokoktól idézett példákat. Egy idősebb orosz tisztviselő véleménye szerint a nemzeti célpontok, mint a szállítási központ vagy egy elektromos elosztó-központ elleni cyber támadás "katasztrofális következményei tökéletesen azonosak lennének a (fegyveres) támadáséval."

Serabian hivatkozott egy idáig azonosítatlan kínai tábornok megjegyzésére is: "Az ellenséges parancsnoki központokat kiiktathatjuk információs rendszereik megváltoztatásával. Az ellenfél döntéshozó szerveit valótlan adatok küldésével hibás döntések meghozatalára késztethetjük. Átvehetjük az uralmat ellenségünk bankrendszere vagy akár teljes társadalmi rendje felett."

"Ezek az államok észlelték, hogy az Egyesült Államok területéről vagy kívülről indított cyber támadások alternatív játékteret jelentenek egy fegyveres krízis során." - írja Serabian. A potenciális veszély miatt az Államoknak új kihívásokkal kell szembenéznie.

A számítógépes támadás technológiája már most széles körben ismert, mondta a kongresszusi bizottsági kihallgatása során Daniel Kuehl, a Pentagon Nemzetvédelmi Egyetem katonai stratégiát és nemzetbiztonsági ismereteket oktató professzora.
"Nagyon hasonló eszközöket használt pár héttel ezelőtt néhány vandál (több nagyobb weblapot érintő Denial of Service során), ezek jóval nagyobb léptékű használata képzelhető el az országok-államok szintjén a nemzetgazdaságban és az infrastuktúrában hatalmas károkat okozó leállásokat generálva." - mondta Kuehl.

Kuehl továbbá reagált orosz és kínai hivatalnokok informatikai hadviselés technológia kifejlesztéséről szóló nyilatkozataira. "Érdekes, hogy a kínaiak és az oroszok is érdeklődést mutattak a hasonló támadások nemzetközi fórumokon való megvitatása iránt. Az oroszok odáig is elmentek, hogy javasolták az Egyesült Nemzetek főtitkárának az információs bűnözés és terrorizmus elleni harc céljára egy hivatalos nemzetközi csoport létrehozását."Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások