Az Eros felderítése

Az Eros felderítése

2000. március 4. 18:52, Szombat


Az Eros lézeres felderítéssel előállított 3D képe

A 'Near' űrszondája megkezdte az Eros aszteroida legsötétebb sarkainak felderítését.
A kamerák elől rejtve maradó, árnyékban lévő űrsziklák birodalmába lézeres távolságmérővel nyerhetünk jobb bepillantást. Az lézer első visszaverődését az aszteroidától 290 kilométer távolásban észlelték. Ez rendkívűl felvillanyozta a kutatókat, mivel a távolságmérőt eredetileg 50 kilométeres távolságban való működésre tervezték.

Ezen adatok és a Near által visszaküldött fotók összevetésével lehetővé vált a tudósok számára az aszteroid felszínén lévő barázdák és kráterek magasságának/ mélységének még pontosabb megállapítása.

Közeli pálya

A Near (Near Earth Asteroid Rendezvous, azaz Föld közeli aszteroida) csapat a következő pár hét folyamán igen nagy eseményeknek néz elébe.


A Nearnak visszaküldőtt
képek nagy izgalomba
hozták a kutatókat
Az űrjárművet március 3-án a hajtómű 15 másodpercig tartó bekapcsolása az Erostól 200 kilométerre lévő orbitális pályára lökte. A következő négy hét folyamán a Near képeket és adatokat gyűjt egy részletes felszíntérkép, a topográfiai modell elkészítéséhez, és még pontosabban felmérik az Eros gravitációját.

"Reméljük, hogy jobban megismerhetünk számos eddig csak pillanatokra látott sajátosságot" - mondta Louise Prockter, a Near ábrázolócsapatának tagja.

Gravitációs mező

A Near multispektrumú képei elegendő információt fognak szolgáltatni az Eros felszínéről készült színes és monokróm képeinek összeszerkesztéséhez. A Near és az Eros közötti távolság meghatározása után a lézer távmérő megkezdheti a kráterek, szakadékok és más objektumok három dimenziós rajzának kialakítását, amik már eddig is láthatóak voltak számos, a Földre visszaküldött csodálatos képen.

A szonda tudományos rádiófelszerelését közeli pályákon fogják alkalmazni az aszteroida gravitációs mezejének tanulmányozására. A Naptól kapott némi segítséggel a szatellit megteheti első megfigyelését a kisbolygó elemeiről is. A Near röntgenspektrométere képes érzékelni a nap röntgensugaraira reagáló elemek fluoreszkálását.

"Rengeteg múlik a Nap aktívitásán" nyilatkozta Ralph McNutt, gamma és röntgenspektrométer szakértő. "A műszer helyes értékeket fog kapni, ha erős a szoláris röntgensugárzás."
Április elsején a rakéták egy újabb rövid bekapcsolása 100 kilométeres közelségbe fogja lendíteni a szondát.

Kapcsolódó link:
Near

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások