Különböző bőrszínű emodzsikat tesztel az Apple

Különböző bőrszínű emodzsikat tesztel az Apple

2015. február 25. 07:57, Szerda
A felhasználók naponta több milliárd hangulatjelző ikont küldenek el egymásnak, de eddig mindegyik fehér embert ábrázolt.

Napjainkban a digitális kommunikációban komoly szerepet játszanak a hangulatjelek, ami a jövőben csak tovább erősödhet, ugyanis a The Next Web információi alapján az OS X operációs rendszer 10.10.3 és az iOS 8.3 egyik béta verziójában új funkció lesz elérhető. Ennek lényege, hogy az emberek egyszerűen módon meghatározhatják majd az elküldendő emodzsikban szereplő figura bőrszínét.

A kiszivárgott hírek szerint az internetezők összesen hat bőrszín közül választhatnak majd, ezek Thomas Fitzpatrick amerikai dermatológus észrevételein és a róla elnevezett skálán alapulnak. A tudós közel 40 évvel ezelőtt fejlesztette ki a különleges bőrszín-meghatározó eljárását. Eddig az emodzsikban többnyire csak fehér és sárga bőrű figurák léteztek, a tervezett újítással azonban ez megváltozhat és ezzel ezen a területen is megjelenhet az emberi sokszínűség.

Mark Davis, a Google és Peter Edberg, az Apple munkatársa korábban javaslatot nyújtott be ezzel kapcsolatban az Unicode konzorciumhoz, amelynek számos szoftverfejlesztő cég a tagja. Ahhoz, hogy a különböző eszközök támogassák az új emodzsikat, szükség van az Unicode engedélyére. Természetesen számos olyan jellemző van, amely alapján megkülönböztethetők egymástól az embereket, például a haj, a bőrszín vagy az eltérő arcszőrzet, de az Unicode nem tudja mindegyiket figyelembe venni.

Az Apple már korábban is felkarolta ezt a területet. 2012 januárjában vált ismertté, hogy az iOS 5 előre telepített emodzsikönyvtárral érkezik. Az emodzsik a zárójelek és egyéb írásjelek kreatív kombinációjával kialakított, szöveges üzenetben vagy e-mailben érzelmek kifejezésére hivatott hangulatjelek (emotikonok) bonyolultabb megfelelői. A jelrendszer szülőhazája Japán.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások