Társsá válhat az okostelefon

Társsá válhat az okostelefon

2015. március 9. 10:45, Hétfő
A fejlesztők olyan dolgokkal egészítik ki a mobil készülékeket, amelyektől azok egyre emberibbé válnak.

Az okostelefonok lassan képesek az alapvető öt érzékelésre, vagyis a szaglásra, az ízlelésre, a tapintásra, a hallásra és a látásra. A mobilok így lassan képesek segíteni a vezetés közben, felhívni a figyelmet arra, ha egészségtelen ételt ennénk vagy felvidítani bennünket.

Sascha Simon közel tíz éven át volt a Daimler munkatársa az Amerikai Egyesült Államokban. Olyan eszközöket fejlesztett, amelyek radarokkal kiegészítve képesek voltak a közúti járművek követési távolságának mérésére, valamint kamerák segítségével a gyalogosok felismerésére. Később a cég jövőbeli termékeket tervező részlegének egyik vezetője lett. Miután elege lett ebből a munkából, úgy döntött, hogy az autók helyett inkább az okostelefonok fejlesztésében vállal szerepet. 2012-ben megalapította az Apio Systems nevű startupot és úgy vélte, hogy a mobil készülékek olyan "figyelmes utassá" válhatnak, amelyek figyelmeztetik a vezetőt a veszélyekre.

Simon szerint a mobilok mostanra olyan eszközökké váltak, amelyek beépített szenzorjai rendkívül sok adatot gyűjtenek össze. Így egy okostelefon akár az esőcseppek kopogásából is következtethet már az úttest állapotára, észleli, ha valami megdobja az autót vagy hogy egy balesetnél kinyíltak a légzsákok, erről értesítheti a többi közlekedőt vagy a mentőszolgálatokat. Tavaly év végén befektetők, köztük a Verizon is, több mint 5 millió dollárral támogatták a startupot. A Veolia nevű konszern amerikai leányvállalata elsőként alkalmazza rendszeresen az Apio Systems közlekedésbiztonsági szolgáltatását.

Ez lehet a jövő: a mobil eszközünkkel több lesz a közös vonásunk, mint azt gondolnánk. Apró szenzorchipek, a mesterséges intelligencia és az internetes világtudás ötvözésével a mobiltelefonok eljuthatnak az öt érzékelés szintjére. Látni fogják, hogy a falon lévő kép van Gogh műve-e; hallani, hogy boldog vagy szomorú a hangunk; képesek lesznek megállapítani, hogy egy banán vagy alma túlérett-e; kiszagolni a rossz levegőt vagy ha veszélyes gáz van egy szobában; illetve felismerik majd, ha a járásunk során jelentkeznek a Parkinson-kór első tünetei. Az ehhez szükséges technika már elérhető részben a különböző prototípusok, részben a külső érzékelők formájában. Már csak idő kérdése, hogy ezeket a funkciókat mikor sikerül integrálni az okostelefonokba is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások