20 éve mutatkozott be a Microsoft Bob

20 éve mutatkozott be a Microsoft Bob

2015. március 16. 16:13, Hétfő
A tengerentúli társaság két évtizeddel ezelőtt át akarta alakítani a PC-világot. A terv azonban nem jött be, a projekt a cég történetének legnagyobb bukása lett.

1995. március 10., péntek nagy nap lehetett volna Bill Gates és a Microsoft számára. A menedzser ekkor lépett fel ugyanis a Consumer Electronics Show színpadára és mutatta be büszkén a világnak a gyártó legújabb megoldását, amely a Bob nevet viselte. A szoftver a Windows 3.1-hez készült, azért, hogy az operációs rendszert intuitívabbá és átláthatóbbá tegye, ugyanis a társaság pontosan tisztában volt azzal, hogy a Windows 3.1 nem volt túlzottan felhasználóbarát. A növekvő számú vásárló nagy része nem igazán boldogult az operációs rendszer kezelőfelületével. A Bob viszont sem az embereknek, sem a vállalatnak nem hozott megváltást.


A Bob lényege az volt, hogy a felhasználót egy virtuális lakásba vezette és az volt a célja, hogy az emberek úgy érezzék magukat, mintha otthon lennének. Egyetlen kattintás a falinaptárra elegendő volt arra, hogy az illető megnyissa a határidőnaplóját, míg az íróasztalon lévő virtuális papírhalomra való klikkelés a szövegszerkesztő programot nyitotta meg. A kérdések felmerülésekor egy Rover nevű virtuális kutya segítette a felhasználót, ő később a Windows XP-ben is felbukkant.

A szoftver azonban nem tűnt valóban átgondoltnak és különösen hiányoztak belőle a biztonsági intézkedések. Nem véletlen, hogy a PC World a 25 legrosszabb technikai találmány közül a hetedik helyre sorolta a Bobot, míg a CNET az évtized legrosszabb termékének nevezte. A Time magazin szintén nem túl hízelgő véleményt fogalmazott meg a többek között Bill Gates felesége által kifejlesztett programmal kapcsolatban. Az újságnál a Bob bekerült minden idők 50 legrosszabb találmánya közé.

A Bobot világszerte csupán 30 000 alkalommal adták el. Összehasonlításul: néhány hónappal később a Windows 95-öt három hónap alatt 45 milliószor értékesítették.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban