Robohalak szálltak vízre Tokióban

Robohalak szálltak vízre Tokióban

2000. március 17. 18:20, Péntek


Ezek a vízilények nem piszkolják be tartályukat

A robotkedvencek őrülete elérte az akváriumokat is. Aki szépnek tartja az úszkáló halakat de nem kívánja rendszeresen tisztítani élőhelyüket, érdekesnek fogja tartani a Tokiói játékbemutató eseményeit.

Lefelé megy a
robotkedvencek ára
A japán Takara gyártó akváriumjában mutatta be az Aqaroid robotsorozatát; ez alacsony fenntartási költségű halakból, medúzákból, rákokból, homárokból áll. Kiskereskedelmi áruk 15,000 yen/db, azaz kb. 35000 Ft.

"A robotok elterjedése tendenciává vált, fontos beszédtéma." - nyilatkozta Tetsuji Kawakami a Takara vállalat kutatási és fejlesztési osztályáról. "Játszótársainkká váltak. Nem csak valamikor a jövőben fognak megjelenni, hanem már most együtt lehetünk velük."

Az ipar potenciálisan hatalmas méretű. A japán játékgyártás 1998-ban 5890 milliárd yen (56 milliárd dollár... azt hiszem nem érdemes átszámolni magyar pénzre) értékű volt, ebből 353 milliárd yen (3,4 milliárd dollár) külföldre áramlott, közölték a március 16 és 19 között megtartott show szervezői.
Az új divatot tavaly júniusban indította el a Sony, ekkor adta ki korlátozott példányszámban Aibo elnevezésű robotkutyáját.


A Bandai macskája szív alakú szemeinek villogásával fejezi ki ragaszkodását.

A fémkutya óriási siker volt magas, 250,000 yenes (kb. 600,000 Ft) ára ellenére. A Sega Toys Poo-Chi robotkutyája áprilistól vásárolható meg. Ez a Sony masinájánál jóval egyszerűbb szerkezetű, ára csak 3980 yen (kb. 10,000 Ft).
"Egy millió darabot szeretnénk eladni évente" - mondta Yasunori Kanai a Sega játékmarketing osztályáról.

Persze a riválisok sem szeretnének lemaradni. A Toho cég a T-Dog 2000-et és a T-Dog Lady-t 1980 yenes (kb. 5000 Ft) áron tervezi e hónap végén árusítani. A Maruka vállalat i-kutyája ősszel fog megjelenni.


Az Omron robotmacska
még az év folyamán
várható
Az árammal táplált kutyák képesek a macskák üldözésére.
A Bandai és az Omron is ki fog adni nőnemű macskákat még az év végén.

"Ezek a termékek gyógyító hatással vannak az emberekre" - nyilatkozta Hiroshi Matsumoto a Toybox munkatársa, akik egy fél-macska fél-kutya kedvencet terveznek. "Úgy érezheti az ember, mintha tényleg lenne saját állata. A macskák képesek miauzni, tehát azok az emberek is vehetnek egyet, akiknek másként nem lenne lehetőségük egy igazi állat tartására.


A tendenciát a Sony Albo-ja indította el

Kapcsolódó linkek:
Omron
SonyListázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások