Kikerül az állami befolyás alól a Slovak Telekom

Kikerül az állami befolyás alól a Slovak Telekom

2015. április 1. 15:47, Szerda
A pozsonyi, illetve a londoni tőzsdén kínálja fel Szlovákia a Slovak Telekom (ST) jelenleg még állami kézben lévő kisebbségi részvénycsomagjának részvényeit - közölte kormányzati bejelentésre hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák nemzeti távközlési vállalat, az akkori nevén Slovenské Telekomunikácie, többségi résztulajdonát - 51 százalékos részvénycsomagját - még 2000-ben, megközelítőleg egymilliárd eurónak megfelelő összegért vásárolta meg a Deutsche Telekom (DT). A német távközlési óriás a privatizációs szerződés alapján elővásárlási jogot is szerzett a vállalat fennmaradó tulajdonrészére. Bár a cég állami tulajdonrészének eladása már évek óta terítéken van, annak módjáról mindezidáig nem született végleges döntés. A szlovák kormány még februárban arra az elhatározásra jutott, hogy az értékesítéshez egyidejűleg több módon fog hozzá, a részvényeket a tőzsdén, illetve közvetlen eladás útján is áruba bocsájtja. Az adásvételt pedig annak alapján hajtja majd végre, hogy melyik értékesítési mód kecsegtet magasabb bevétellel.

Most szerdai ülésén Robert Fico kabinetje úgy határozott, hogy az ST közvetlen állami tulajdonrészét (a vállalat 34 százalékos részvénycsomagját) is átcsoportosítja az eddig az ST 15 százalékos részvénycsomagját kezelő Nemzeti Vagyonalaphoz (FNM), amely feladatául kapja, hogy piacra dobja a részvényeket. A tranzakciót a szlovák kormány még az idei év első felében szeretné lezárni - nyilatkozta a szlovák hírügynökségnek szerdán Pavol Pavlis szlovák gazdasági miniszter. Elmondta: jelenleg nem foglalkoznak a DT elővételi jogával, mivel az csak arra vonatkozik, ha a két részvényest egy harmadik fél célozná meg vételi ajánlattal, ilyet pedig nem kaptak.

A kisebbségi részvénycsomag eladásából remélt bevétel összegéről a szaktárca vezetője egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Ezidáig nem született hivatalos döntés arról sem, hogy a szlovák kormány mire fogja fordítani a vételárból befolyó összeget. Ugyanakkor arról már hosszabb ideje cikkezik a szlovák sajtó, hogy a pénzt a kormány arra fordíthatná, hogy növelje az olasz Enel kezében lévő Szlovák Villamos-művekben (SE) birtokolt kisebbségi tulajdonrészét. A szlovák gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: ő, személy szerint ezt az álláspontot próbálja majd meg elfogadtatni a kabinettel, amikor eljut a döntéshozatalig az ügy.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások