Nyílt forráskóddal újulna meg a Microsoft

Nyílt forráskóddal újulna meg a Microsoft

2015. április 7. 04:41, Kedd
40 éves lett a vállalat, melynek fénye az utóbbi években kissé megkopott. Radikális ötletek is felmerülnek a Microsoft vezetői részéről.

Az évforduló alkalmából Bill Gates írt levelet a munkatársaknak. Paul Allen és Bill Gates 1975. április 4-én az Új-Mexikóban található Albuquerque városában fektették le a Microsoft alapjait, amelynek neve akkor még Microcomputer-Software, rövidítve Micro-Soft volt. Azóta a társaság a világ egyik meghatározó vállalatává vált, amelynek ma már több mint 120 000 munkatársa van és az éves bevétele több mint 85 milliárd dollár. Gates többek között azt írta, hogy Satya Nadella vezetése alatt a Microsoft minden korábbinál jobban pozicionálja magát. Rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal a nehéz problémák megoldásához és a modern számítástechnika minden területén jelen vannak, valamint elkötelezettek az ipar számára végzett kutatásokért.

Gates technikai tanácsadóként véleményezi az új termékeket és dicsérőleg szólt a cég víziójáról, illetve a mögötte található tehetségekről. Szerinte az eredmények az olyan termékekben mutatkoznak meg, mint a Cortana, a Skype fordító és a HoloLens, s ez csupán néhány az innovációik közül. Gates megköszönte mindazok munkáját, akik azzá tették a Microsoftot, ami ma. Szerinte a jövő világában a technológia még egyszerűbben válik elérhetővé mindenki számára, s a számítógépek, a robotok és a viselhető termékek még természetesebbek lesznek az embereknek.


A jövőképek egyike Mark Russinovichtól, a Microsoft egyik menedzserétől származik. Az Azure nevű felhőszolgáltatás műszaki vezetője a Chefconf 2015 rendezvényen elmondta, hogy a Windows egyszer nyílt forráskódú lehet. Az Azure már megnyílt a Linux előtt és azóta az ott Linuxot használó vállalatok aránya 20 százalékra nőtt. A Microsoft a .Net rendszer nagy részét már tavaly nyílt forráskódú megoldásként elérhetővé tette, s azóta a közösség megpróbálja a szoftvert a Linuxra és a Mac OS X-re is hozzáférhetővé tenni.

A társaság egy ilyen lépéssel az eredeti sokszorosára növelheti a fejlesztőközösséget. A Linux és a nyílt forráskódú programok nagy teret hódítottak a szerverek világában, a cloud-környezetekben és a dolgok internetében pedig abszolút meghatározónak számítanak. A menedzser ugyanakkor gyorsan világossá tette, hogy ha a Windows nyílt forráskódú is lesz, az nem a közeljövőben fog megvalósulni. Ennek az az oka, hogy még az operációs rendszernek köszönhető a Microsoft bevételeinek nagy része, ezért egy váltás hatalmas feladat lenne, de a lehetőség ettől még adott. Minden elképzelhető egyeztetést már lefolytattak ezzel kapcsolatban, de döntés még nem született. Russinovich meggyőződése ugyanakkor, hogy a Windows a szabaddá tett forráskód ellenére is elég pénzt tudna keresni. Erre a legjobb példa a Red Hat, amely milliárdokra tesz szert a terméktámogatásra számlázott összegeknek köszönhetően, miközben a forráskód szabadon elérhető.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban