Idén jön az új orosz támadó helikopter 

Idén jön az új orosz támadó helikopter 

2015. április 17. 06:02, Péntek
A Kamov Ka-52 az első próbák után még idén szolgálatba lép, mégpedig két változatban.

Tavaly nyáron adtunk hírt arról, hogy az orosz fél a franciák által leszállítandó új helikopterhordozókon a friss fejlesztésként megjelenő Ka-52K harci helikoptereket alkalmazná, így növelnék a partraszálló hadműveletek támogatását, azok sikerességét. Az ukrajnai konfliktus miatt ugyan a projekt kimenetele még mindig bizonytalan, ez azonban nem hátráltatja a helikopterek debütálását.

Egyszerre több forrás számolt be most arról, hogy az orosz védelmi minisztérium a tervezési és gyártási feladatokat ellátó Russian Helicopters céget a haditengerészeti változat fejlesztésének folytatására utasította, dacára annak, hogy már gőzerővel dolgoznak az eredeti verzió szolgálatba léptetésén. A Katran először a két elkészült helikopterhordozón kapna elhelyezést, de ezek leszállításának elmaradása sem jelentene gondot, hiszen az illetékesek más hajókon is helyet szorítanának a helikoptereknek – a 2011-es próbákra például a Kulakov Admirális hajón került sor, ezt pedig idén januárban követte a prototípus újabb repülése. A típus legfontosabb változtatása egyébként az összehajtható rotor és a rövidebb szárnyak, amivel jelentős helyet takaríthatnak meg a hangárokban.


Az eredeti Ka-52 viszont már idén szolgálatba léphet, legalábbis az első 16 példányt még az év vége előtt átvenné a légierő, hogy azután a 2020-ig terjedő időszakban összesen 146 darabot szállítsanak le. A típus eredetileg a Ka-50 továbbfejlesztéseként jelent meg, a kilencvenes évek óta szolgáló előddel ellentétben azonban kétüléses kivitelben készül, a gépágyú és a rövidebb hatótávú rakéták helyett pedig inkább a jobb radarra, a felderítésre, valamint a hosszabb hatótávú rakétákra helyezi a hangsúlyt, bár a Mi-28 révén jóval korábban megismert 30 mm-es 2A42 gépágyú itt is elérhető lesz. Ezt Katran esetében a Vityebszk önvédelmi rendszer, az Arbalet radar, valamint a Vikhr rakéták lézeres irányításáért felelős eszközök egészítik majd ki.

A helikopterhordozók és ezzel a Ka-52K Katran sorsa nagyban függ az ukrajnai konfliktus kimenetelétől, itt nyilván még bőven lesz miről beszámolni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások