Jövőre jönnek a 10 magos mobilchipek

Jövőre jönnek a 10 magos mobilchipek

2015. május 15. 15:55, Péntek
Ismét a MediaTek lesz az első a sorban, ám a Qualcomm nem biztos, hogy követi őket.

A tajvani MediaTek még 2013 második felében mutatta be saját nyolcmagos megoldását, amelyet akkor egyes riválisok - köztük a Qualcomm is - feleslegesnek minősített. Az azóta eltelt másfél évben azonban egyre inkább létjogosultságot nyertek ezek a chipek, ma pedig már számos eltérő megoldásban látjuk őket, amit egyesek elkerülhetetlen fejlődésként, mások pedig pusztán marketingfogásként értékelnek. A jelek szerint nincs megállás, jövőre jöhetnek a 10 magos utódok.

A Re/Code oldalán jelent meg egy érdekes írás, amely a MediaTek amerikai részlegének marketingigazgatója által tett kijelentésekre támaszkodik. Ebben többek között arról olvashatunk, hogy a cég jövőre látja elképzelhetőnek a 10 magos mobilchipek piacra dobását, mivel azonban 10 mag egyidejű használatára jelenleg nem túl sok alkalmazás esetében van szükség (mondhatjuk akár úgy is, hogy egyetlen szoftver sem igényel ilyen együttes erőt), ők három, egymással szorosan együttműködő klaszterben képzelik el az ideális felépítést.

Az egyelőre Helio X20 névre hallgató chip (amely a nyolcmagos Helio X10, vagyis az MT6795 utódaként jelenne meg) tulajdonképpen a közvetlen előd kiegészítéseként fogható fel, hiszen a jelenleg is alkalmazott 2x4 Cortex-A53 magot két további Cortex-A72 mag egészítené ki, ám míg előbbiek 2 és 1,4 GHz-en futnának, addig e két utóbbi példány órajele már 2,5 GHz lenne. Nyilvánvaló, hogy a páros a számításigényes feladatokra lenne kihegyezve, a négy leglassabb magot pedig az alap műveletekre tartogatnák, ezek között gyors és kényelmes átjárást biztosítva aszerint, hogy az adott szoftver éppen melyik klaszter erejére tart igényt - arról nincs szó, hogy egyetlen alkalmazás mind a 10 magot egyszerre használná.

További érdekesség, hogy a Qualcomm esetében is felmerült a 10 magos utódok kifejlesztése, ezt azonban az elemzők egy része ezúttal is humbugnak minősíti, különösen ami a Snapdragon 818 állítólagos piacra dobását illeti.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások