Többpontos csatlakozással még gyorsabb lesz az 5G

Többpontos csatlakozással még gyorsabb lesz az 5G

2015. június 1. 11:27, Hétfő
" "Többpontos csatlakozás elosztott MIMO-val" technológia az 5G mobileszközöket több 5G rádióállomáshoz kapcsolja, így több MIMO adatfolyam jöhet létre.

Ma az LTE-s okostelefonok egyszerre egy cellától kapnak adást, és sok különböző technika segít biztosítani azt, hogy a kapcsolat fennmaradjon, miközben a felhasználó a cellák között mozog. Az okostelefon-előfizetések száma azonban megduplázódik, így a forgalom várhatóan a nyolcszorosára emelkedik 2020-ra. A mai mobiltechnológia ezért nem lesz elegendő a jó minőségű kapcsolatok megőrzésére a forgalom növekedésével, az új, kihívást jelentő igények kielégítése mellett. A helyzetet tovább súlyosbítja a csatlakoztatott eszközök számának növekedése. Az úgynevezett Tárgyak Internete (IoT) a mobilhálózati kapcsolatok egyre nagyobb részére tart igényt.

A mobilhálózatok új generációja, az 5G várhatóan 2020 körül lesz elérhető. Mischa Dohler, a King’s College vezeték nélküli kommunikáció professzora és a Telekommunikációs kutatások központjának (CTR) vezetője elmondta: "A nagy sebességű, megbízható mobilhálózatok döntő fontosságúak a tapintható virtuális valóság internete és a szaktudás internete működése szempontjából. Az Ericsson élő 5G teszthálózataiban elért eredmények - nagyobb adatátviteli sebességek, megbízhatóbb kapcsolatok - kritikus fontosságúak az 5G elterjedését biztosító új használati módok tekintetében."

Az Ericsson legújabb 5G kezdeményezése igen egyszerűen hangzik; egy 5G mobileszköz egyszerre több 5G cellához kapcsolódik, ezt hívják többpontos csatlakozásnak. Ez biztosítja a megbízhatóságot, amellyel az eszköz jó minőségű kapcsolatot tud fenntartani az 5G hálózattal a cellák közötti mozgás során. Lehetővé teszi több különböző adatjelkészlet (MIMO, azaz többszörös bemeneti-többszörös kimeneti adatfolyamok) átvitelét a mobileszközre ugyanazon a rádiófrekvenciás csatornán. Az eljárás neve elosztott MIMO, és 100%-kal képes növelni a letöltési sebességet. A kombinált megoldás neve Többpontos csatlakozás elosztott MIMO-val.

A Többpontos csatlakozás elosztott MIMO-val olyan fejlett jeltovábbítási módszereket alkalmaz a mobileszköz hálózattal való kapcsolatának vezérlésére, amelyek nem részei a mai LTE-szabványoknak. Így, bár az LTE-technológia is tovább fejlődik, hogy része legyen a jövő 5G-hálózatainak, az 5G innovatív új interfészeket alkalmaz az eszköz és a hálózat között (többek között jelzésátviteli és modulációs sémák, valamint más szoftveres innovációk). Az Ericsson "NX" jelzésű 5G interfész-kezdeményezése már tartalmazza ezt az új Többpontos csatlakozás elosztott MIMO-val funkciót.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások