Planetáris köd mutatja meg a Nap jövőjét 

Planetáris köd mutatja meg a Nap jövőjét 

2015. augusztus 14. 09:21, Péntek
Érdekes felvétel jelent meg egy távoli planetáris ködről, amely kutatók szerint a Nap jövőjét mutatja.

Jó ideje tudják (illetve sejtik) a csillagászok, hogy saját csillagunk nagyjából milyen életpályát fut majd be, a távoli rendszerek és objektumok részletes vizsgálata révén azonban közvetlen módon is bepillantást nyerhetünk a Nap életének utolsó szakaszába, amely időben még nagyon távol van tőlünk. Most egy érdekes felvétel mutatja meg számunkra ezt a jövőt.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) a Chilében lévő Very Large Telescope segítségével pillantotta meg az ESO 378-1 névre keresztelt planetáris ködöt, amely a Tejútrendszerben van, tőlünk azonban igencsak távol, mintegy 3500 fényévnyire helyezkedik el. Ez egy igencsak méretes objektum, gyakorlatilag a haldokló csillag szelleme, amely a négy fényévnyire rúgó átmérőjével hatalmas területet fed le, az elszökött, majd a forró mag által ionizált, és ezáltal világító gáz által buborékot alkotva. A képet kifejezetten a nagyközönség számára tették közzé, felhasználva a teleszkóp üresjáratát, amikor éppen nem folytattak tudományos célú megfigyeléseket.

A kutatók szerint valami ilyesmi vár a Napra, mivel a hozzá hasonló kis- és közepes csillagokból planetáris ködök alakulnak ki ahelyett, hogy szupernóva-robbanásként érjen véget a pályafutásuk. Erre esetünkben szerencsére csak több milliárd év múlva kerül majd sor, a képen azonban jól látható a folyamat eredménye, amely a hidrogén elfogyását, a felfúvódást és a vörös óriássá válást, majd pedig a külső rétegek leszakadását követően jön létre. Ez a gázfelhő alkot méretes burkot a haldokló csillag körül, bár ez az állomás csillagászati értelemben véve nagyon rövid ideig, nagyjából 20 ezer évig tart, majd ezt követően a maradék üzemanyag elégetése megy végbe, amely további egymilliárd évig elhúzódhat.

A folyamat végállomása a forró fehér törpe, amely több milliárd éven keresztül, lassan hűl le, mementóként szolgálva az utókornak (és a hozzánk hasonló megfigyelőknek).

Listázás a fórumban