A beltéri egységek miatt csökkenhetnek a konzoleladások?

A beltéri egységek miatt csökkenhetnek a konzoleladások?

2015. szeptember 24. 10:17, Csütörtök
Érdekes véleményt fogalmazott meg egy ismert elemző.

Michael Pachter rendszeresen kifejti a véleményét a konzolágazat jövőjéről. A szakember ezúttal a DICE fejlesztői konferencia keretében azt prognosztizálta, hogy a jövőben visszaesnek majd a konzoleladások. Mindennek hátterében pedig a játékra is alkalmas beltéri egységek megjelenése és elterjedése fog állni. A jelenség miatt alaposan átalakulhat a piac és a PlayStation, az Xbox vagy a Nintendo következő generációs termékei nem fogynak majd olyan jól, mint napjainkban.

Pachter közölte: nem azt állítja, hogy a Microsoft, a Sony és a Nintendo csődbe mennek, s le kell húzniuk a rolót, erről ugyanis szó sem lesz. Mindegyik vállalat fog még konzolt kifejleszteni és azokat néhányan meg is vásárolják majd. Kicsit olyan lesz a helyzet, mint a 3DS kontra DS esetében. A 3DS-ből évente körülbelül 15 milliót adnak el, míg a DS-ből öt egymást követő évben évente több mint 26 milliót. A mostani konzolgeneráció azért lehet az utolsó, mert a konzolos játékoknak a jövőben már nem lesz szükségük ilyen készülékekre. De ez nem jelenti azt, hogy a helyüket a felhőkörnyezet venné át. A beltéri egységek és a telefonok egyre nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, így néhány év múlva már nem lesz szükség kifejezetten játékok futtatásához kifejlesztett eszközökre.

Pachter abból indult ki, hogy a Wii U-ból 20 millió, a PlayStation 4-ből 120-130 millió, míg az Xbox One készülékből 100-110 millió egységet értékesíthetnek. Növekedhet azon játékosok száma és piaca, akik csak egy-egy programot (FIFA, Call of Duty, GTA 5) vásárolnak meg, de nem vennének külön konzolt is. Így egyszerűbb lesz ezeket a programokat a beltéri egységekre és más hasonló termékekre átírni. Érdekesség, hogy a gyártók megpróbálták a készülékeiket multimédiás eszközöknek beállítani, az Xbox One kénytelen volt ennek a stratégiának a hátrányait elkönyvelni.

Emmett Shear, a Twitch nevű videoplatform vezetője márciusban úgy vélte, hogy a PlayStation 4 és az Xbox One lesznek az utolsó hagyományos konzolok. A menedzser hozzátette, hogy a több évi várakozás és egy teljes új platform kifejlesztése, majd piacra dobása helyett a két gyártónak rendszeresen, kisebb időközönként a PlayStation 4, illetve az Xbox One frissített változataival kellene jelentkeznie.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások