Bírósági eljárás nélkül tiltja le torrentoldalak doménjeit Portugália

Bírósági eljárás nélkül tiltja le torrentoldalak doménjeit Portugália

2015. november 9. 10:36, Hétfő
A helyi kormány egyre jobban korlátozza az emberek interneteléréseit.

Portugáliában a szerzői jogsértések elleni harcban további 50 olyan domént jelöltek ki, amelyeket az állampolgárok már nem érhetnek el. Az eljárás alapját az a megállapodás jelenti, amelyet a helyi kulturális minisztérium, a lobbiszervezetek és az internetszolgáltatók kötöttek egymással, s amely jogilag támadható.

A film- és zeneiparnak sikerült egy hatékonyabb cenzúrarendszert kidolgoznia az állítólagos illegális letöltőoldalak ellen. A megállapodást júliusban kötötték meg és a legfontosabb pontja az, hogy az aláírók vállalták, hogy közösen kidolgozzák a doméncenzúra eljárást. Az elérhetetlenné tett domének között van a KickassTorrents, az ExtraTorrent, a RARBG, az Isohunt és az YTS, most pedig további ötven domén vált hozzáférhetetlenné, ráadásul úgy, hogy ehhez nem volt szükség bírósági eljárásra. Az érintett portálok között van a BitSnoop, a YourBittorent, a SeedPeer, a Torlock, a Torrentfunk, a TopTorrent, a Torrents.net, a ProjectFreeTv, a TubePlus és az MP3Skull.

Az eljárás bírálói megkérdőjelezik a doménblokkolás törvényességét. Az egyezség értelmében bármely oldal bezáratható, amely több mint 500 jogsértő hivatkozást tartalmaz vagy amelynél az illegális letöltések aránya meghaladja a 66 százalékot. Leonor Chastre ügyvéd, a Cuatrecasas, Gonçalves Pereira Ügyvédi Iroda munkatársa azt nyilatkozta, hogy a kormánynak semmi jogi alapja nincs annak eldöntésére, hogy a törvény előtt mi a legális és az illegális. A honlapblokkolások ugyanakkor virtuális magánhálózatok vagy proxytechnika segítségével megkerülhetők.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások