Bezárták a legnagyobb latin-amerikai letöltőportált

Bezárták a legnagyobb latin-amerikai letöltőportált

2015. november 23. 13:10, Hétfő
Jelentős sikert könyvelhetett el a tartalomipar a nemzetközi filmkalózok ellen.

A szerzői jogvédőknek Brazíliában sikerült kivonniuk a forgalomból Latin-Amerika legnagyobb illegális mozifilmes letöltőoldalát. A Mega Filmes HD-t havonta 60 millió látogató kereste fel és az adatbázisában 150 000 - többnyire illegális - hivatkozás szerepelt. Brazília sokáig nem játszott komoly szerepet az internetes szerzői jogsértések elleni harcban, a film- és a zeneipar emiatt folyamatosan bírálta is a helyi kormányt. 2009-ben Luiz Inácio Lula akkori brazil elnök egészen odáig ment, hogy közös fotón szerepelt a The Pirate Bay egyik társalapítójával. Az érintett, Peter Sunde, alighanem maga is meglepődött ezen a gesztuson.


A kalóz és az elnök
Napjainkban viszont a dél-amerikai állam már teljesen másként viszonyul a szerzői jogsértésekhez. A brazil szövetségi rendőrség nemrég indította el a Mega Filmes HD elleni akcióját. A két hónapon át tartó nyomozás után 14 házkutatást tartottak és letartóztatták egy házaspárt, akik felelőssé tehetők a honlap működtetéséért. A rendőrök lefoglaltak négy nagy értékű autót és 5300 dollár készpénzt, emellett kihallgattak öt feltételezhető adminisztrátort.

Az őrizetbe vett, illetve kihallgatott személyeknek szerzői jogsértések elkövetése és adóelkerülés vádjával kell szembenézniük. A rendőrség adatai alapján a Mega Filmes HD havonta 18 500 dollár bevételre tett szert. A portál jelenleg nem elérhető, de azt nem lehet tudni, hogy sikerült-e végleg leállítani vagy csupán technikai okokból nem működik. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) mindenesetre azt állította, hogy a honlap mögött lengyelországi és bulgáriai emberek vannak. Amennyiben ez igaz, akkor elvileg nincs akadálya a Mega Filmes HD további üzemeltetésének.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások