Chip a zavarásmentes kommunikációért

Chip a zavarásmentes kommunikációért

2016. január 14. 06:28, Csütörtök
Az új fejlesztés az eddig alkalmazott különleges hardverek helyét veheti át.

A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) által kifejlesztett chip egy rendkívül gyors analóg-digitális átalakítón (ADC) alapul és zavarásmentes kommunikációt tesz lehetővé a harctereken. A megalkotott átalakító közel tízszer gyorsabb a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható chipeknél. A nagy sebesség miatt az analóg-digitális átalakító egy sokkal szélesebb frekvenciaspektrumot elemezhet, ezáltal a katonai rendszerek jobban tudnak dolgozni a túlterhelt frekvenciatartományokban és gyorsabban reagálhatnak az esetleges fenyegetésekre.

Az átalakító másodpercenként 60 millió analóg jelet dolgoz fel - ez 1 terabájt adatnak felel meg. A DARPA közölte, hogy elég gyors ahhoz, hogy 30 GHz alatt minden jelet közvetlenül elfogjanak és elemezzenek. Napjainkban a frekvenciák szkennelésére különleges és drága hardvereket alkalmaznak, így az új chip komoly előrelépést jelent.

Az új fejlesztés ugyanakkor még nem bevethető. Az egyik problémát a fogyasztás jelenti, amely a nagy feldolgozási sebességre vezethető vissza. A Globalfoundries a jelenlegi 32 nanométeres gyártási eljárás helyett a jövőben 14 nanométeres gyártási eljárással készíti majd a chipet, emiatt a fogyasztás a felére csökkenhet. Az amerikai fegyveres erők a chipnek köszönhetően képesek lennének egy háborúban zökkenőmentesen fenntartani az elektromágneses kommunikációt, s ezáltal előnybe kerülhetnének Kínával és Oroszországgal szemben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások