Virtuális világban re­pü­lés teszi érde­ke­seb­bé az edzéseket

Virtuális világban re­pü­lés teszi érde­ke­seb­bé az edzéseket

2016. január 29. 13:45, Péntek
A konditermek sztárja lehet egy új eszköz, melyre ráfeküdve nem csak jól szórakozunk, de testedzést is végzünk.

Új szintre emelheti a fitneszedzéseket egy virtuális valóság berendezés. Az Icaros nevű megoldás lehetővé teszi, hogy a felhasználó virtuálisan repüljön, miközben a testét is edzi. A virtuális valóság fitneszkészülék fémből készült és már öt perc használat elegendő ahhoz, hogy az emberek fáradtan kászálódjanak le róla, de aki gyakorlott, annál ez az idő akár 30 perc is lehet.

A rendszert a 28 éves Johannes Scholl és a 48 éves Michael Schmidt tervezte. Az ötlet alapját Scholl diplomamunkája jelentette, aki egy olyan eszközt akart megalkotni, amellyel különböző izomcsoportokat lehet edzeni és egyúttal kikapcsolódást is nyújt, mert virtuális világokon lehet átrepülni a segítségével. Ebből az elképzelésből jött létre 2011-ben egy startup, majd az első sorozatgyártásra kész modell.


Az első termékeket márciustól szállítják ki a megrendelőknek, ez egyelőre 50 berendezést jelent. Mindez annak tükrében nagy dolog, hogy az Icaros 7500 euróba kerül. A csomag részét képezik a fitneszkészülék mellett a virtuális valóság szemüveg és a beprogramozott repülési világok is. Az első megrendelők többnyire szabadidőparkok, de a jövőben a fitneszstúdiók is a vásárlók között lehetnek majd. A később elérhető otthoni változat körülbelül 2000 euróba fog kerülni.

A rendszer iránt hatalmas az érdeklődés. A két férfi nemrég tért vissza a Consumer Electronics Show kiállításról, ezután az útjuk a müncheni Digital-Life-Design (DLD) konferenciára vezetett, majd az ISPO nevű sportexpót keresték fel. A fejlesztés és a cég létrehozása, működtetése eddig 300 000 eurót emésztett fel. Az összeget a családtagok és a barátok adták össze. A két alapító már szervezett egy finanszírozási kört, a jövőben ezt követi majd egy második is. A tervek között szerepel további - például űrbeli és víz alatti - virtuális világok létrehozása, s más fejlesztőknek is lehetőségük lesz saját programok írására. Ez utóbbit megkönnyítheti, hogy a szükséges szoftver nyílt forráskódú.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások