2023-ra készülne el a rakéták elleni lézer 

2023-ra készülne el a rakéták elleni lézer 

2016. március 4. 07:12, Péntek
Az amerikai hadsereg saját lézerfegyvere elsősorban védekezési feladatokat látna el.

A drónok megjelenése mellett a lézerfegyverek jelentik a másik fontos mérföldkövet, amelynek elérésére manapság minden jelentősebb hatalom törekszik. Az amerikai haditengerészet már éles bevetésre is elküldte saját megoldását, a légierő többek között az Avenger drónokat szerelné fel kisebb példányokkal, a hadsereg pedig a rakéták mellett éppen a drónok ellen védekezne egy hasonló fejlesztéssel.

A múlt hónap végén közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy 2023-ra szeretnék elkészíteni a lézerfegyvert, amely a tervek szerint elsősorban védelmi feladatokat látna el. Ezen feladatok között említik a különböző drónok, rakéták, valamint tüzérségi eszközök megsemmisítését, amit az "Indirect Fire Protection Capability" gyűjtőnévvel foglalnak egybe. A lényeg a költségek csökkentésén van, hiszen a jelenleg alkalmazott, szintén rakétákra épülő védekező rendszerek meglehetősen drágák. Jó példa erre az izraeli Iron Dome, amely páronként 50 ezer dollárba kerülő rakétákkal oldja meg a jóval olcsóbb példányok elleni hatékony védekezést. Egy lézerfegyver kifejlesztése ugyan szintén sokba kerül, ám annak elsütése alig néhány dollárt kóstál.

A hadsereg részéről egyelőre a program finanszírozásán van a lényeg, a Képviselőház fegyveres testületekkel foglalkozó egyik albizottsága előtt ezzel kapcsolatban hangzott el a fontos kijelentés. Korábban egy teherautóra szerelt gyengébb példányt láthattunk, a haditengerészet azonban a USS Ponce révén már élesben is bemutatta a fejlesztést, míg a légierő legkésőbb 2022-re szeretne felszerelni bizonyos repülőgépeket hasonló fegyverekkel (természetesen jóval kisebb kivitelben).

A 2020-as évek tehát nagyrészt a lézerfegyverek elterjedéséről szólnak majd, hiszen itt számíthatunk a főbb riválisok válaszaira.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások